Tips inför budgetavgörade

För varje dag som går kommer vi närmare den dag när riksdagen ska fatta beslut om vilken budget som ska gälla i landet under nästa år. Sverigedemokraterna sitter med sina 49 mandat på avgörandet och i dag hade partiet ett första möte i frågan. Internt förstås och ingenting från det har läckt ut mer än att man tydligen gick igenom såväl regeringens budgetförslag som alliansens budgetförslag. Syftet med det är att granska detaljerna för att försöka komma fram till vilken budget som, enligt Sverigedemokraternas uppfattning, är ”bäst” för Sverige. Omröstningen i riksdagen sker 3 december och jag tror inte att det förrän den dagen som vi får veta hur Sverigedemokraterna röstar – om de röstar för regeringens budgetförslag eller för alliansens. Eller lägger ner sina röster.

I riksdagen diskuterades det budget och skatter i dag. Jag må ju hålla med alliansen, vilket inte är någon överraskning för någon. Men jag förstår inte heller riktigt hur i hela friden regeringens skattehöjningar ska kunna resultera i fler jobb. Socialdemokraterna lägger sina åtgärder på en annan nivå och kommer med förklaringar som jag nog inte riktigt sväljer. En sådan är att alliansen försökte få in personer på arbetsmarknaden som stod längst ifrån den. Det regeringen nu vill göra är att försöka få in dem som står nära arbetsmarknaden eftersom detta, enligt deras logik, blir mer lyckosamt. Det vill säga fler får jobb än vad alliansregeringen lyckades med.

Det är förstås en tanke. Men det jag ser och förstår med den förklaringen är att de som står långt ifrån arbetsmarknaden kommer att stå kvar där och i princip kommer allt längre från den än tidigare eftersom mindre resurser kommer att läggas på att få dem i arbete. Skiktningen i samhället ökar med en sådan politik och det borde vara något som skulle få socialdemokrater – åtminstone av den gamla stammen – att säga ifrån ordentligt.

Nu får vi se vad som händer när beslut om budget väl ska tas. På något sätt tror jag att Sverigedemokraterna landar i att lägga ned sina röster när inte deras eget förslag får gehör hos de övriga partierna. Jag tror inte att partiet röstar på regeringens förslag och inte heller på allianspartiernas förslag. Att göra det senare skulle utlösa en parlamentarisk oreda – eventuellt nyval – som Sverige definitivt inte skulle gagnas av.

Men som alltid får vi väl se vad som händer.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.