Fortsatt utläggning

Eftersom jag har träningsvärk i dag efter passet på Friskvårdskompaniet i går, tog jag det lite lugnt med Vinterstudion också. Man vill ju inte fresta på kroppen alltför hårt och att sitta är förvisso skönt, men att sitta för mycket är inte bra. Varför jag höll mig någorlunda i rörelse. Så det blev en del strosande och shopping i stället.

Som vanligt händer det inte så mycket under helgerna. Eller rättare sagt, det tycks inte hända så mycket eftersom allt färre mediehus håller sina journalister igång på helgerna. Det blir för dyrt. Och när få eller inga journalister är i tjänst så blir ju konsekvensen ut mot oss nyhetstörstande människor att ingenting händer.

Dock kan man fundera på vissa saker. I torsdags redovisade ett par forskare, Peter Hedström och Tim Müller vid Linköpings universitet, en studie som visar att Sverigedemokraternas väljare är mer främlingsfientliga och intoleranta än andra partiers väljare. Vad händer? Jo, att forskarna utsätts för hot. Den förstnämnde uppmanas ”hålla truten” så att han kan fortsätta att njuta av livet och den andre uppmanas att försvinna från Sverige och sluta att använda ”våra” skattemedel. Hedström blir också lovad att bli omhändertagen inom kort.

Knappast hade väl forskarna anat att deras vetenskapligt grundade studie skulle bekräftas så snabbt och så kraftigt. Hoten är nu förstås polisanmälda, till vilken nytta det kan ha. Hot som framförs via de sociala medierna brukar vara svåra att spåra och än marigare är det för samhället att kunna ställa de som hotar till svars.

Statsminister Stefan Löfven (S) och hans finansminister Magdalena Andersson kallar Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt parti. En del ligger det förstås i den klassificeringen, men i Sverige är det tufft att gå ut med sådana begrepp. Vi får se vart den uppiskade stämningen och de allt högre debattvågorna leder. Att döma av Löfvens framträdande hos Skavlan i går i SVT är det uppenbart att han är ganska förbannad över sakernas tillstånd och det var nog bra för hans blodtryck att en av de andra gästerna var John Cleese, som fick ner garden på alla närvarande och fick dem att skratta gott och ohejdat.

Sverigedemokraterna har sina kommundagar just nu. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson fick stående ovationer. Han konstaterar att Löfven hanterat situationen ”tafatt och amatörmässigt”, att han kan stanna kvar i sandlådan därför att han inte är värdig att leda ”vårt fina land”. Han klargjorde också att partiet skärper sina krav när det gäller migrationspolitiken. Partiet kommer att rösta emot varje regering som inte bromsar massinvandringen och syftet är att få ner invandringen till samma låga nivåer som Danmark, Norge och Finland har.

Situationen har onekligen spetsats till av det som hänt. Men jag såg att Robert Aschberg i någon tidning hade skrivit om att vi har haft 10–13-procentspartier tidigare utan att de har haft något som helst inflytande. Han pekade på Vänsterpartiet under Gudrun Schyman och Kristdemokraterna under Alf Svensson. Ingen brydde sig om deras socialiseringstankar och formella abortmotstånd och inget annat parti gick dem till mötes.

På något sätt måste det nuvarande kaoset får ett slut. Blocken bör på något sätt lösas upp och det kan bara göras om det sker inifrån. Partiernas supportrar är ofta tillräckligt hjärntvättade för att alltid anamma partiledningarnas uppmaningar och ageranden, men nu tror jag att det är dags för dem att göra interna uppror. Det gäller förstås inom alla partier i respektive block.

Partierna bör också försöka formulera sin egen politik när det gäller invandringen och dess konsekvenser. Det innebär i sin tur att de i sak och i detalj kan möta Sverigedemokraternas argumentation (som faktiskt är mer slagordsmässig än djuplodande och detaljerad). De sju övriga partierna borde också försöka låta bli att anklaga varandra för vad som hänt utan i stället försöka föra en valrörelse som siktar framåt utan skuldbeläggning bakåt.

För efter valet vore det välkommet om en blocköverskridande  regering kan tillträda. Gärna en med Socialdemokrater och Moderater. En sådan regering med majoritet i riksdagen skulle kunna agera framgångsrikt fram till nästa ordinarie val 2018. Jag tror att en sådan regering behövs – inte för att Sverigedemokraterna hotar varje regering som inte gör som de säger, utan fastmer för att oron tilltar i vår omvärld och de ekonomiska problemen (som påverkar oss så starkt) fortfarande inte är på väg att lösas.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.