Häftig rapport i USA

Minns ni det klassiska uttalandet från dåvarande utrikesministern Sten Andersson (S) att ”byken ska tvättas offentligt”. Den byk han talade om var den så kallade vapenbyken. I mars 1986 stod det klart att Indien köpte haubitsar av Bofors till ett värde av – om jag nu minns rätt – åtta miljarder kronor. Det var den största vapenaffären dittills. Ett år senare stod det klart att Bofors hade betalat drygt 300 miljoner kronor i mutor för att få affären. I Indien minns man fortfarande den här affären och från tid till annan aktualiseras den fortfarande. I Sverige är den glömd.

Det var i samband med att mutorna avslöjades som Sten Andersson deklarerade att vapenbyken skulle tvättas ordentligt. Faktum är att den fortfarande inte är tvättad. Fortfarande vet vi inte vem som fick pengarna till exempel. Nya vapenaffärer där mutor har använts har gjorts sedan dess.

Jag kom att tänka på detta när jag läser om att den amerikanska senaten i dag släppte sin rapport om hur CIA arbetat. Det gjordes via ordföranden i senatens underrättelsekommitté, Dianne Feinstein (som jag för övrigt intervjuade 1994 i samband med hennes valrörelse i Kalifornien för att bli omvald till senaten). Rapporten anses vara oerhört kontroversiell och både inom CIA och det republikanska partiet är man väldigt upprörd eftersom man dels inte ville att rapporten skulle publiceras, dels anser att dess slutsatser är felaktiga.

Rapporten visar att CIA använt sig av olagliga metoder när de har förhört fångar och misstänkta personer. Det vill säga dessa har förhörts under tortyr och ingenting har kommit fram under dessa förhör som CIA eller USA haft nytta av. Rapporten har man arbetat med i flera år och den är på totalt 6 000 sidor och är mycket genomarbetad. I rapporten finns omkring 35 000 fotnoter och allt bygger på mer än sex miljoner dokument.

Jag tycker det är rätt och riktigt att senaten offentliggör den sammanfattning på 500 sidor som tagits fram. Det är rätt och riktigt och precis som Dianne Feinstein sade vid presentationen att ”USA är stort nog att kunna erkänna när vi har gjort fel”.

Men självklart kommer det att bli högst oroligt runt om i världen. Många kommer att få vatten på sina kvarnar att USA är den stora och stygga i världen och det är alls inte otänkbart att det kommer att försöka göras olika dåd mot så kallade amerikanska intressen till följd av rapporten.

Men då vill jag omedelbart säga att den verksamhet som USA nu öppet visar världen att den har ägnat sig åt, den verksamheten bedrivs självklart av andra stater också. Vi har Ryssland, Kina och Nordkorea för att nämna tre exempel där den hemliga polisen sannerligen inte lägger några fingrar emellan för att få fram det som de tror är sanningen. Det finns många, många fler länder som ägnar sig åt tortyr också. Jag vågar inte tänka på hur det är flera arabiska länder. Och i en del afrikanska länder. Och i Sydamerikanska länder. Humanitet är väl inte det som står högst upp på meritlistorna hos dem som rekryteras till denna verksamhet och definitivt inte hos dem som bestämmer.

Avslöjandet är intressant också ur en annan aspekt, tycker jag. I London sitter Julian Assange på Ecuadors ambassad sedan flera år tillbaka. Julian Assange var och är mannen bakom Wikileaks som avslöjade en oändlig rad av hemlig information som de amerikanska myndigheterna inte ville ha ut. I dag är Assange misstänkt för sexbrott i Sverige och han vill inte på något sätt sätta foten utanför ambassaden eftersom han är rädd för att utlämnas till USA där han sannolikt skulle få ett livslångt straff.

I Ryssland sitter Edward Snowden som avslöjade USA:s hemliga avlyssningar av folk både i USA och utomlands. Klokt nog hade han dragit till Hongkong innan han släppte informationen som han hade och kom sedan till Ryssland där han har fått tillåtelse att vara så länge. Och dit USA:s rättsväsende inte når.

Dessa visselblåsares öden kommer onekligen i en annan dager nu när den här senatsrapporten har publicerats. Nu erkänner USA:s senat att den har gjort fel och agerat olagligt och det är ett avslöjande som är lika märkligt och uppseendeväckande som någonsin de hemliga dokument som Wikileaks tog fram och den hemliga och olagliga avlyssning som Snowden plockade fram i ljuset.

Snart, efter årsskiftet,  får emellertid republikanerna majoritet i både senaten och representanthuset i den amerikanska kongressen och eftersom republikanerna är skitförbannade på demokraternas avslöjanden om CIA, så lär vare sig Assange eller Snowden kunna räkna med att kunna koppla av från hoten om livslånga fängelsestraff.

Och i Sverige blev det i klart att Moderaterna föreslår Anna Kinberg Batra till ny ordförande. Det var ingen överraskning.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.