180-graderssväng

Det finns naturligtvis en del som tycker som jag och det finns andra som inte gör det. Det är fullständigt naturligt. Och jag vet inte hur många det är som eventuellt kan hålla med mig om att det känns lite för svängigt nu inom det socialdemokratiska partiet.

För en vecka sedan – efter omröstningen i riksdagen när regeringens budgetförslag hade fallit – var tonen från statsminister Stefan Löfven hård och bestämd. Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle då gå ut gemensamt i den extra valrörelsen. Därmed gav han också besked om att det skulle bli ett val där väljarna skulle ställas inför valet att antingen rösta på det rödgröna blocket, på alliansen eller på Sverigedemokraterna. Då, för en vecka sedan, var det inte tal om att sträcka ut händer över blockgränsen.

I dag ges ett annat besked av samme Stefan Löfven. Den socialdemokratiska politiken ligger fast och Socialdemokraterna går ut i valrörelsen utan gemensam politik med Miljöpartiet. Budgeten är överspelad, säger Löfven och i det har han förstås helt rätt.

180-graderssvängen är intressant. Inte minst mot bakgrund av att utrikesminister Margot Wallström för några dagar sedan och i dag LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson offentliggjort sina åsikter om att Socialdemokraterna bör släppa kontakten med Miljöpartiet inför extra valet i mars. De två har tydligen varit toppen av ett isberg som inom partiet starkt ogillar tanken på att Miljöpartiet ska vara med som partner i valrörelsen. Inför den opinionen måste partiordföranden och statsministern anpassa sig.

Konstigare än så behöver det inte vara. Det fungerar i de socialdemokratiska leden. Men utåt mot väljarna kan det onekligen tolkas som att Stefan Löfven är som en vindflöjel som anpassar sig efter den rådande vinden och att det inte spelar någon roll vartåt vinden blåser. Åsiktsförändringen kommer snabbt och till synes – bortsett från Wallström och Thorwaldsson – oprovocerat. Väljarna kan fråga sig när nästa åsiktssvängning kommer och det kan de göra utifrån fler exempel.

Inför valet i höstas var Socialdemokraterna helt bestämda i uppfattningen att Förbifart Stockholm skulle byggas. Och det var inte något snack om att Bromma skulle få vara kvar som flygplats till dess kontraktstiden går ut. Efter valet gick det inte lång stund förrän plötsligt arbetet på Förbifart Stockholm stoppades (ett stopp som lär kosta fyra miljoner kronor om dagen fram till maj när någon form av nytt beslut ska tas). Brommas framtida öde kortades drastiskt ner, vilket fick stora delar av Sverige utanför Stockholm att slå klackarna i backen: Bromma är en oerhört viktig flygplats för en lång rad orter ute i landet.

Det märkliga i dessa frågor var att Socialdemokraterna ändå hävdade att förbifarten skulle byggas och Bromma skulle få vara kvar. Vän av ordning kan då fråga sig varför besluten ändå togs att förkorta Brommas livslängd och stoppa förbifarten? Jo, det kan man fråga sig.

Nåväl, nu gäller att Socialdemokraterna tydligen – till ett annat besked ges – går ensamma till val. Det är bra. Jag förutsätter och hoppas att allianspartierna i en större utsträckning än i höstas också gör det. Må vara att allianspartierna är beredda att regera ihop efter åtta års väl fungerande samarbete, men nog kan partierna vara lite mer djärva i sina budskap och i sin politik än de var i höstas. Inte minst när det gäller att konkretisera vad de vill göra för att få integrationen av flyktingar att fungera bättre.

Tids nog ger sig det mesta. Efter jul- och nyårshelgerna drar allt igång igen. Redan i dag fick jag en förfrågan från valkansliet i Skellefteå kommun om jag vill arbeta i vallokalen 22 mars. Självklart kommer jag att svara ja på den frågan.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.