Berättigade reaktioner

Jo, det blir ett sent inlägg i dag också. Jag har varit igång hela dagen med jobb på förmiddagen och sedan skulle det vara förberedelser för jobb under eftermiddagen och kvällen. Ett fullmäktige på eftermiddagen som jag skulle följa och ett annat på kvällen. Till det första fungerade inte uppkopplingen så jag kunde varken se det eller lyssna på det. Det gick emellertid alldeles utmärkt att göra till det andra fullmäktige. Så nu har jag fått stoff för framtida skriverier.

Dock det är många timmar som går och som innebär att man inte kan göra något annat. Vilket inte gör något eftersom det där andra mest brukar bli att man sjunker ner i soffan eller på stolen och glor på något tv-program.

Det som förtjänar att skrivas om i dag är reaktionerna på de uttalanden som Sverigedemokraternas partisekreterare och tillika vice talman i riksdagen, Björn Söder, gjorde i en intervju i Dagens Nyheter i går. I den intervjun säger han att samer och judar – exempelvis – inte är att betrakta som svenskar såvida de inte har assimilerats till det svenska samhället.

Reaktionerna blev med rätta kraftiga. Från alla partier krävs nu att Björn Söder lämnar sin post som vice talman i riksdagen. Vi kan ju rimligen inte ha en person på den posten som inte företräder hela svenska folket. Den bästa och kraftigaste markeringen mot Söder gjorde Vänsterpartiets Rossana Dinamarca. Praxis säger att en ledamot alltid börjar sitt anförande med ”Herr (eller Fru) talman” Rossana Dinamarca började med ordet Åhörare. Tjänstgörande talman var Björn Söder och han reagerade omedelbart med att tala om för Dinamarca att man börjar med ”Herr talman”. Rossana Dinamarca tittade på honom och sa iskallt ”Du är inte min talman”. Och så fortsatte hon med sitt anförande.

Sägas ska också att folkpartisten Roger Haddad öppet kritiserade Söder när han satt som talman i dag. Det gjorde Haddad under en debatt om integration.

När riksdagen skulle välja talman var Vänsterpartiet det enda partiet som var öppet emot att Sverigedemokraterna skulle få en vice talmanspost. Det hedrar V och för de övriga partierna kan Björn Söders avslöjande uttalanden bli ett memento om vad Sverigedemokraterna egentligen har för agenda. Koppla det med riksdagsmotionen som säger att partiet vill att alla som har minst en utlandsfödd förälder ska registreras.

Det är en politik som andas nationalsocialism från 1930- och 1940-talen. Och det är en politik som jag i grunden inte vill tro att 13 procent av väljarna egentligen vill ha.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Berättigade reaktioner

  1. Tom Alberts skriver:

    Jag läste hela intervjun med Björn Söder I DN. Jag har svårt att förstå de populistiska tolkningar som nu görs av drevet.

Kommentarsfältet är stängt.