Ska vi få järnväg nu?

Dagen har varit helt fantastisk här i Kairo. Vi har tillbringat en god stund på klubben i vanlig ordning och det är alltid njutbart att sitta där med stilla samtal, lite kaffe och te och titta på folket i omgivningen. Men jag har inte riktigt kunnat koppla av. Fortfarande är det några saker som måste göras, så det blir väl till att gå ut i kväll och fixa det. Men ju närmare timmen för avfärd kommer desto mer fokuserar åtminstone jag på vad som ska hinna med att göras och packas. Å andra sidan är natten lång och jag vet att det – som alltid – kommer att fungera perfekt.

Nja, förresten. Alltid har det inte fungerat bra. Jag minns en gång när vi skulle åka härifrån och lyckades med konststycket att låsa dörren till den lånade lägenheten fastän nyckeln till den – på min nyckelknippa – satt på insidan. Att sedan öppna dörren igen gick bara inte och utanför stod taxin som skulle ta oss till flygplatsen. Det blev bökigt, minst sagt, när vi kom hem och jag fick skaffa en ny nyckeluppsättning till allt. Och här i Kairo fixade våra vänner en låssmed som fick upp dörren. Jag fick tillbaka min nyckelknippa ett år senare. Men så ska det inte bli i morgon. Ibland lär man sig sina läxor…

Den stegrade resfebern har också fört med sig att jag inte gett mig tid till att följa med i nyhetsflödet i dag. Dock minns jag från gårdagen att Norrbotniabanegruppen är på gång att skicka in en ansökan om 200 miljoner kronor för att kunna påbörja projekteringen av den helt nödvändiga Norrbotniabanan. Projekteringen ska ske för sträckan Umeå–Skellefteå.

Det är en, som jag tycker, väldigt positiv nyhet. Ansökningarna kommer att granskas av Trafikverket och så småningom ger regeringen besked om vad den tycker. Det ska bli väldigt intressant att se vad dess beslut blir. Alliansregeringen gjorde mig väldigt besviken när den två gånger sade nej till ansökningar från Norrbotniabanegruppen med motiveringen att bansträckningen inte finns med i den långsiktiga planeringen. Löfvens regering däremot har skickat andra signaler och det ska bli spännande att se om de stämmer när verkligheten tränger sig på.

Om det blir något inlägg i morgon eller i övermorgon återstår att se. Vi landar inte förrän vid elvatiden på kvällen i Stockholm i morgon och dagen därefter sitter vi i bilen hela dagen. Jag ska dessutom till tandhygienisten i Sundsvall på eftermiddagen, vilket väl lär försena färden med minst en timme. Dottern ska också hälsas på.

Men var säkra på att jag återkommer så snart datorn är installerad på skrivbordet hemmavid där jag kan sitta och titta ut på det snötäckta landskapet och lamporna längs Moröhöjdens skidspår. För jag antar att spåren är gjorda vid det här laget. Jag har blivit erbjuden att ta en tur i de spåren, men om det blir verklighet återstår verkligen att se. Det måste vara 20 år – om inte mer – som jag åkte skidor senast.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.