Putins eget fel

Det känns gott och fint att sitta så här på kvällningen vid datorn och vänd mot fönstret. Utanför lyser det vitt och skogen lyses upp av elljusspåret där jag då och då ser någon skidåkare dra fram. Ibland ser det ut som om det är halvproffs som tränar där, men oftare är det motionärer. Som jag nämnt tidigare är det mer än 20 år sedan som jag själv åkte skidor och jag vet sannerligen inte om jag längtar ut i spåret. Jag sliter med frågan, som de säger.

Dagen har varit god och snäll. Korsord, skidor från Ryssland på tv och en svensk seger i sprinten var något att glädja sig åt. Sveriges förlust i sista gruppspelsmatchen i handbolls-VM mot Frankrike var väl inte lika rolig, men nu är laget i alla fall klart för åttondelsfinal. Vi får hoppas att laget vinner den matchen. SAIK vann klart mot Djurgården och jag vann 80 spänn genom att ha de två sista siffrorna i jokernumret på tipset rätt. Så vad annat kan man säga än att dagen varit bra.

Ute i stora världen ser jag att den hyllade fotbollsstjärnan Ronaldo blev utvisad i slutskedet av matchen mot Cordoba. Jag vet inte om det var rätt eller fel. Tydligen riktade han en spark mot en motspelare. Sparken tog någonstans över benen, så vitt jag kan se. Men spelaren höll sig för huvudet och kastade sig mot marken i en våldsamt överdriven reaktion. Det är ju vanligt med skådespeleri inom sporten, men det här var av det mer överdrivna slaget, som nu fick denna konsekvens för Ronaldo. Å andra sidan är han själv duktig på att falla och spela skadad, så utifrån den synvinkeln var det väl inte mer än rätt att han fick smaka sin egen medicin.

I östra Ukraina fortsätter kriget oförtrutet mellan de så kallade ryska separatisterna, med kraftigt stöd från Ryssland, och den ukrainska armén. Beskjutningarna av tätbebyggda städer i regionerna Donetsk och Luhansk är intensiv och i dag på förmiddagen skickade separatisterna raketer mot kuststaden Mariupol som dödade minst 29 personer och skadade mångdubbelt fler. Flera av de dödade var barn och omvärlden fördömer naturligtvis attacken, som förklaras (försvaras) av en talesperson för separatisterna med att man nu går till offensiv.

Nog är det rätt av omvärlden att fortsätta med sanktionerna mot Ryssland för dess inblandning i kriget i Ukraina och för annekteringen av Krim. Jag har hört att sanktionerna och rubelns fall orsakar jätteproblem för den vanlige ryssen. Priserna på bröd har mångdubblats på kort tid och folk får allt mindre för pengarna. Så här kan det inte fortsätta och jag kan nog instämma i bedömningarna att den tilltagande krisen i landet förmodligen kommer att få politiska konsekvenser. Ingen, förutom huvudpersonen själv, kan ju rimligen säga att president Putin har byggt upp landet under sina första åtta år som president och därefter fyra år som premiärminister och nu åter som president. Tvärtom.

Och med detta får det väl bli slut för i dag.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.