15 döda på årsdagen

I dag skulle man ha varit kvar i Egypten och i Kairo. I dag var det fjärde årsdagen av den revolution som välte den dåvarande presidenten Hosni Mubarak över ända. Ja, det lyckades inte förrän en bit in i februari, men 25 januari var den dag då det hela började. Då var vi också där och fick uppleva stämningen.

Jag tror inte att stämningen i dag på något sätt var sig lik den som rådde då. Demonstrationer har förekommit i dag och våldsamheten i sammandrabbningar med polis och militär har resulterat i att 15 personer dödats. Det är för sorgligt. Men ändå talande. Av en händelse såg jag en del av ett nyhetsinslag i dag på tv och den mannen som intervjuades var sannerligen inte glad i den utveckling som landet har genomgått och genomgår under ledning av den nye presidenten al-Sisi. Han menade att det nu är så hårt förtryck att man åker i fängelse bara för att man har en åsikt som bryter mot den som makten har. Enligt honom spelar det inte någon roll vilken åsikt man har, det räcker med att den är skiljaktig mot makten, så blir det omedelbart farligt.

Tveklöst är det så att förtrycket ökat, åsiktsfriheten är en chimär och journalister fängslas. Men säkerheten har ökat och landet känns stabilare. Åtminstone kände jag och vi det så när vi var i landet till alldeles nyligen. Det är nu inte något nytt fenomen. Stater som grundas på att folk ska hållas i tukt och förmaning och där kontrollen av enskilda är stark tenderar att vara säkra för besökare. Det är naturligtvis ett mål för nuvarande presidenten – besöksnäringen har ett desperat behov av att växa till forn storlek och det är på samma sätt viktigt för landet att försöka locka utländska investerare. Vilket man bara kan göra om man visar på stabilitet och säkerhet.

Oroligheterna i dag och kommande dagar, dödsfallen i dag och kommande dagar är naturligtvis utifrån maktens perspektiv oönskade inslag i strävan efter att framstå som ett säkert land. Men hellre så att demonstrationer slås ner hårt och omedelbart i stället för att låta dem växa och orsaka en ny demokratirevolution. al Sisi och många, många egyptier pekar i dag på att det som kom ut av det som hände för fyra år sedan bara har orsakat problem och svårigheter för landet. Nu är allt vid det gamla med en general (förvisso avgången från armén) vid makten och det är precis som det har varit med Nasser, Sadat och Mubarak. Mursi var undantaget som i historiens ljus nog kommer att bekräfta regeln att landet mår bäst om det styrs som det har gjorts under många decennier.

Dagen har varit god, kan jag meddela. Vi har varit i Luleå och hälsat på arabiska vänner, käkat god mat och haft kul. Men det blev lite sent innan vi kom hem igen. I morgon väntar jobb och så måste jag börja ta tag i pappershögarna som samlats under veckorna när vi var i Egypten.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.