Bra att förslag presenteras

Alltför sent kom jag på att det var SM på skidor på tv. Damernas kamp och Charlotte Kallas utklassning hann jag inte se men starten på herrarnas skiathlon och hela den klassiska delen hann jag i alla fall se. Den andra delen såg jag bara brottstycken av från kirurgens väntrum och när jag var undersökt och klar hade skidlöparna gått i mål. Jag gladdes över att Johan Olsson kom trea trots en massa strul på den klassiska biten. Han kan nog bli att räkna med under VM i Falun liksom Marcus Hellner som körde starkt och vann distansen.

Det verkar som om det börja röra sig sakpolitiskt i integrationsdebatten. Tidigare presenterade Kristdemokraterna ett förslag och i dag lade Folkpartiet fram ett par förslag som ska underlätta integrationen. Kristdemokraterna vill ha skattelättnader för nyanlända, vilket är ett steg på vägen mot att lättare och fortare få jobb och komma in i samhället som det heter.

Folkpartiets förslag ska heller inte undervärderas när det gäller att få till stånd en bättre integration. Men språkkrav för medborgarskap (ett gammalt förslag, som Lars Leijonborg lanserade för länge sedan och som gav en positiv effekt i det årets val), tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriginvandring syftar nog mer till att i sak begränsa invandringen än att göra det lättare för dem som kommer hit att integreras. En moderniserad arbetsrätt och sänkta trösklar för att komma in på arbetsmarknaden är i så fall bättre åtgärder.

Förslagen från KD och FP är det inte några fel på. Men det krävs så betydligt mycket mer när det gäller att få till stånd en situation som dels skapar fler jobb som därmed också kan öppnas för nyanlända, dels skapar fler bostäder, som möjliggör att de som har beviljats uppehållstillstånd kan flytta ut från förläggningarna. De problemen som finns i dag åtgärdas sannerligen inte över en natt. Men man får kanske vara glad över att det nu faktiskt presenteras förslag som är ägnade att på ett eller annat sätt minska problemen. Och att dessa förslag kommer från de partier som tar avstånd från Sverigedemokraternas politik. Den senare går ju bara ut på att invandringen ska minska kraftigt och det är ju inte särskilt konstruktivt i något avseende när det gäller att tackla dagens uppenbara problem.

Det man nu kan önska sig är att också Socialdemokraterna och Miljöpartiet, regeringspartierna, presenterar något eller några förslag i samma riktning i stället för att skälla på och kritisera KD och FP som faktiskt försökt tänka till. Våra invandrare är en resurs för landet i framtiden och det gäller för alla att se till så att deras start i landet blir så bra som möjligt. Det är den inte i dag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.