En halv miljon till Eva?

Jag undrar om Eva Henriksson i Skellefteå får ihop den halva miljon hon behöver för att dra igång tillverkningen av sin produkt. På en nyhetssajt läser jag om Eva och att hon kommer från Älvsbyn. Sedan 15 år tillbaka bor hon i Skellefteå och jobbar på Boliden.

Det som Eva vill göra är en parfym som bygger på vatten från Älvsbyn och en lång rad ämnen som doftar gott. Den ska också innehålla kosmetiskt guld och glaspärlor. De senare ska symbolisera det norrländska åkerbäret. Scent of Aurora – Doften av norrsken – heter parfymen.

Kanske har det tidigare funnits entreprenörer i norra Sverige som haft sina funderingar på att skapa en egen parfym? Kanske finns det redan norrländsk parfym? Jag vet verkligen inte någonting om detta. I alla fall inte mer än att parfymer luktar olika, kan var av kända märken där inte minst filmstjärnors namn ska garantera glamouren, är dyra och finns på alla världens tax free-butiker.

Att hitta någon som går in med riskpengar i ett sådant här projekt är nog vanskligt. Därför har Eva Henriksson valt ett sätt att försöka finansiera sin produkt som nog blir allt vanligare. Nämligen genom så kallad crowdfunding. De som är intresserade får sätta in en slant och om inte den uppsatta nivån för projektet nås så betalas pengarna tillbaka. Jag tror att det finns olika arrangörer för detta, men Eva Henriksson har valt den amerikanska internetplattformen Kickstarter.

Om Eva Henriksson får 1000 beställningar på sin parfym dras tillverkningen igång. Parfymen kommer i så fall att tillverkas i Tyskland. Senast i slutet av april måste de 1000 beställningarna av parfymflaskor vara klar – annars blir det ingenting. Men då kommer säkert Eva Henriksson på något annat. När jag var inne och kikade i dag hade i alla fall några tusenlappar kommit in på detta sätt. I takt med att satsningen blir mer känd så kommer garanterat mer slantar att satsas. Det ska bli kul att följa i alla fall. Kanske får vi se Scent of Aurora på flygplatsernas tax free-butiker i framtiden? Snygg flaska är det i alla fall.

På Kickstarters svenska sida finns det 61 projekt. Det är ett spännande sätt att jaga ihop pengar för entreprenörer och kreatörer. Spännande och alternativt. Jag vet många innovatörer som kommer på smarta saker och helt nya saker, men som det aldrig blir något av eftersom bankerna inte vill låna ut pengar till satsningen. Eller att det inte finns några välbärgade personer eller investmentbolag som är villiga att satsa. Då är crowdfunding ett bra sätt. Det har hjälpt många att komma igång och många har också lyckats och kunnat gå vidare. Vi får väl tro att Eva Henriksson lyckas med sin – för Norrland – annorlunda satsning.

Så ser jag att kommunchefen i Skellefteå, Kristina Sundin Jonsson är den fjärde mest inflytelserika kvinnan i landet inom välfärdsområdet. I kategorin kommuner toppar hon rankingen. Det är tidningen Dagens Samhälle som har tagit fram de 100 mest inflytelserika kvinnorna i landet och att hamna på fjärde plats är verkligen inte dåligt. I dag har prisutdelning ägt rum i Stockholm med en lunch där jämställdhetsminister Åsa Regnér var den som delade ut priserna. Så nästa gång ni möter Kristina Sundin Jonsson så är det bara att buga och bocka och gratta henne.

Jag noterar också att det svenska damlandslaget i fotboll har spelat sin första match i Algarve Cup. Det var Tyskland, betydligt högre rankat än Sverige, som stod för motståndet och efter tre minuter hade Tyskland gjort två mål! Men när matchen blåstes av hade Sverige verkligen vänt och vann med 4-2. Snyggt jobbat och bara synd (för min egen del) att jag inte såg matchen som visades på Eurosport. Fortsätter landslaget att göra bra ifrån sig i cupen är det en bra värdemätare inför VM i Kanada senare i år.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.