Saudiernas markering mot Wallström

Något högst ovanligt har ägt rum. Utrikesminister Margot Wallström var inbjuden att tala vid Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo. Talet skulle ha hållits i dag, men redan i går kväll kom det tydligen signaler om att Saudiarabien inte ville att hon skulle tala. Det bekräftades i dag på förmiddagen och Margot Wallström fick åka hem. Det hela är mycket uppseendeväckande och det ska bli spännande att se vilka konsekvenser som händelsen får. Märkligt är också att Arabförbundet gått med på Saudiarabiens krav att låta en inbjuden talare få åka hem med oförrättat ärende.

Uppenbarligen är Saudiarabiens kungahus mycket irriterade på Sverige och på den svenska regeringen. Flera gånger under senare tid – när det omtalade vapenavtalet med landet diskuterats – har regeringsföreträdare med rätta pekat på att Saudiarabien är ett land där mänskliga rättigheter inte gäller. Dödsstraff tillämpas. Yttrandefrihet finns inte och förtrycket mot kvinnor är massivt. Detta är bara några av de förhållanden som kan och ska kritiseras.

Men det är en kritik som Saudiarabien inte gillar. Förmodligen ligger det också någonting i spekulationerna om att Saudiarabien antingen har fått signaler om eller tror sig veta att Sverige kommer att säga upp det omstridda vapenavtalet. En part i regeringen, Miljöpartiet, vill absolut inte förlänga avtalet, medan Socialdemokraterna hänvisar till att man håller på att ”titta på” och ”utreda” frågan. Beroende på vad som beslutas kan det få inrikespolitiska konsekvenser – ja, faktiskt är det så att oavsett vad som beslutas så får det konsekvenser för regeringen och dess arbete.

Om Saudiarabien tror att avtalet sägs upp just med hänvisning till att landet inte tillämpar mänskliga rättigheter så blir det naturligtvis svårsmält för det saudiska kungahuset. Bättre då att agera proaktivt och säga nej till Margot Wallströms tal. Saudiarabien är ju i kraft av sina pengar en stark aktör och har har stort inflytande i den arabiska världen.

Vad som händer nu? Ja, antingen tycker väl den svenska regeringen att nu gäller det att få saudierna på gott humör varför vapenavtalet förlängs. Det sägs ju betyda så mycket för svensk exportindustri. Eller också bestämmer sig regeringen Löfven för att visa att den står fast vid sin kritik mot Saudiarabien och avtalet sägs upp. Det är fullt möjligt att ett sådant beslut får negativa konsekvenser för annan svensk exportindustri, men det är väl i så fall smällar som får tas. Det är inte och ska inte vara lättsamt att handla med en diktatur, även om både Sverige och svensk industri normalt sett bortser från ens mycket uppenbara brott mot mänskliga rättigheter för att få chansen att tjäna pengar. Se bara hur vi i alla år har bockat och bugat och blundat Kina och det landets förtryck mot oliktänkande.

Ja, nog var det en ovanlig händelse som utspelade sig i Kairo i dag. Och det är mycket sällan som en sådan diplomatisk markering görs över huvud taget. Nu drabbade den Sverige och Margot Wallström som dock har all anledning att vara nöjd. Om inte annat så visar det att Saudiarabien har uppfattat kritiken och känner sig trampad på tårna. Det innebär att kritiken har nått fram, till vad nytta det nu kan tjäna. Förhoppningsvis kan och vill också andra länder rikta kritik mot det mäktiga, genom sin rikedom, landet. På annat sätt lär det inte bli några förändringar och förbättringar i landet.

Sony meddelade i dag att ungefär hälften av deras anställda i Lund i Skåne kommer att varslas om uppsägning. Hälften – det är cirka 1 000 personer. Det blir en ordentlig smäll mot staden och kommunen, men en tröst är förstås att regionen, dit naturligtvis Malmö och Köpenhamn hör, är väldigt expansiv. Efter en tids omställning kommer säkerligen de allra flesta att hitta nya jobb; det är ju så det fungerar när de infrastrukturella och näringspolitiska förutsättningarna är goda.

Och dagen för min egen del har bara varit bra. Träning, jobb och promenad – vad mer kan man begära när man är frisk och kry.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.