Oklok sänkning, tror jag

Dagens stora nyhet – åtminstone på det nationella planet – måste väl Riksbankens besked att ytterligare sänka minusräntan till 0,25 procent. Beslutet togs mellan två ordinarie så kallade penningpolitiska möten, vilket var överraskande. Förutom att sänka räntan ytterligare ska Riksbanken köpa statsobligationer för 30 miljarder kronor.

Syftet med åtgärderna är att få fart på inflationen, säger Riksbanken. I och för sig har vi en liten och stigande inflation, men den ligger långt från målet på två procent. När Riksbanken kommunicerat sitt beslut försvagades omedelbart kronan vilket också var avsikten. Importen blir billigare och det blir lättare för industriföretag att exportera, vilket inte minst märktes på börsen där industriföretags aktier ökade markant.

Jag gillar inte beslutet som Riksbanken tog. Inte för att jag vet så mycket om ekonomi och det oerhört komplicerade spel som varje dag och varje stund styr kurser, valutor och allt annat på den globala marknaden. Men ändå – om inflationen har börjat ta fart (inte mycket men dock märkbart) så borde Riksbanken kanske ha legat still. Den effekt som Riksbanken ville ha visade sig omedelbart, men om den blir hållbar och accentueras återstår att se.

Vad händer om ECB sänker sin ränta ytterligare? Jo, då förtas i en grisblink det ”positiva” som Riksbanken ville ha och för att råda bot på det krävs ytterligare sänkningar. Det blir ett ”race” neråt som inte är bra. Redan i dag är det ju så att ingen har något svar på vad som händer med ekonomin som vilar på ett negativt ränteläge. Men nu tror de kloka att det är rätt väg och som alltid blir det lite av Följa John eftersom allt hör ihop och det kan bli ytterligt kostbart att gå emot. Därmed inte sagt att det är rätt att följa efter heller.

I Danmark är minusräntan 0,75 procent och där har bankerna börjat ta betalt av sina kunder som har pengar på banken. Här i landet säger storbankerna att de inte ska ta betalt för de kunder som har pengar på sparkonton till följd av den här räntesänkningen. Men var går gränsen för bankerna att börja göra det? Min erfarenhet är ju att bankerna är väldigt intresserade av att tjäna pengar på sina kunder. Förra året gick ju de fyra storbankerna med en sammanlagd vinst på 81 miljarder kronor, enligt vad som sades på TV4:s nyheter. Bankerna är garanterat intresserade av att lugga kunderna på lite mer pengar.

Sammantaget hade jag nog varit gladare och känt mig mer trygg om Riksbanken legat kvar på minusräntan 0,10 procent. Jag tror att den ytterligare sänkningen som meddelades i dag i framtiden kommer att visa sig vara ett misstag. Tids nog får vi svaret på det spörsmålet. De som handlar med aktier fick sig i alla fall en god dag – kurserna rusade för de flesta börsföretagen. Åtminstone de på den så kallade A-listan.

För min egen del har dagen varit god. Arbete på förmiddagen och så ett företagsbesök på eftermiddagen. Det senare var ytterligt stimulerande. Det är kul att lära sig mera om ett företag på orten som det går bra för. Tids nog ska jag skriva om det.

Och nu är det snart natt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.