Arabvärlden reagerar

I kväll har utrikesminister Margot Wallström och näringsminister Mikael Damberg suttit i möte med en lång rad prominenta företrädare för svenska storföretag. Anledningen till det hastigt uppkomna mötet är de under senare tid ordentligt försämrade relationerna med Saudiarabien – och resten av den muslimska världen.

I dag trappades den diplomatiska konflikten upp när Saudiarabien meddelade att landet inte kommer att bevilja visum till svenska affärsmän som ska besöka landet. I praktiken betyder det att svenskar som är knutna till de svenska företagen i landet inte kan åka dit. Vilket är en kraftfull sanktion.

Men det har hänt mer. Arabförbundet med 30 medlemsländer har ju tidigare kritiserat Sverige för det uttalande som Margot Wallström gjorde och som handlade om att Saudiarabien är en diktatur som förtrycker kvinnor och har ett rättssystem som liknar det som tillämpades på medeltiden. Nyligen dömdes en bloggare som varit kritisk mot landets ledning till att få 1000 piskrapp och naturligtvis fängelse.

I dag anslöt sig den muslimska samarbetsorganisationen OIC (Organization of Islamic Cooperation) med 57 medlemsstater till kritiken. Värt att nämna är att OIC har en saudier som ordförande.

Det är med andra ord inte någon som helst tvekan om att Saudiarabien vill straffa eller i alla fall hårt markera mot Sverige – och mot alla länder som noterar konflikten. Budskapet är att det ska kosta att kritisera Saudiarabien. Om det nu är kritiken mot landets brister när det gäller mänskliga rättigheter som är den egentliga frågan. Kännare på området anser nog snarare att det är det faktum att Sverige ensidigt och utan diskussion med Saudiarabien sade upp det bilaterna militära samarbetsavtalet.

Oavsett vilken den egentliga orsaken är – förmodligen är det en kombination av båda eftersom de hänger så intimt samman – så kommer det här att kosta i form av uteblivna exportaffärer. Bara till Saudiarabien exporterar svenska företag för elva miljarder kronor per år. Om övriga arabvärlden – eller i alla fall bara länderna som ingår i Arabförbundet – ökar kostnaden för Wallströms uttalande radikalt.

Det ska bli intressant att se hur regeringen tacklar situationen. På något sätt bör en dialog kunna upprättas som syftar till att reda ut eventuella missförstånd. Dock är det inte aktuellt för Sverige att be om ursäkt för sin kritik mot bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Den kritiken är inte ny för det saudiska kungahuset och den bryr man sig egentligen inte om eftersom inga förändringar till det bättre har ägt rum.

Däremot borde regeringen nog på ett smidigare sätt ha kunnat hantera avtalsfrågan. Beslutet togs uppenbarligen i all hast och statsminister Stefan Löfven förklarade att frågan avgjorts ”för en tid sedan” utan att ange om det var för tio minuter sedan eller några dagar innan uttalandet. Det formella beslutet togs först vid ett regeringssammanträde därefter.

Tyskland har ju också sagt upp ett avtal, men inga reaktioner har riktats mot Tyskland från Saudiarabien. Det kan ha att göra med att Tyskland skickade en hög regeringsföreträdare till landet och där i samtal och med personlig närvaro motiverade varför Tyskland vill säga upp det nämnda avtalet. Det är onekligen mer hyfsat gjort och borde väl ha gjorts också av regeringen Löfven. Avtalet har ju trots allt funnits i tio år och under den tiden gagnat båda nationerna.

Det är fullt möjligt att situationen blir värre innan den kan förbättras. Men vad som händer i framtiden vet vi ingenting om.

På det lokala planet är de tre konsulternas rapport om hur man i framtiden ska lösa trafiksituationen det stora samtalsämnet. Nu har jag inte sett konsultrapporten, men jag ska försöka få tag på den eller i alla fall få ögonen på den så jag kan bilda mig en egen uppfattning. Som förslagen framställts i Norran tycks det dock finnas en del goda korn som är värda att ta vara på.

Slutligen något om min dag. Den har mer eller mindre helt ägnats åt arbete som handlar om Sunnanå. Det är som sagt mycket som ska hända och göras innan säsongen drar igång. Men det är bara kul.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.