Hemmapyssel

Hela dagen har jag varit mer eller mindre sysselsatt med pysslor hemmavid. Tvättstuga med tillhörande strykning, dammsugit i alla hörn i vår trea, handlat mat och fixat till finishen på den förberedda maten som ska börja ätas senare i afton när vi får besök under helgen. Ett träningspass på morgonkulan hann jag också med.

Pensionärstillvaron är ju skön på det sättet att man sällan behöver jäkta. Kommer det något i vägen så gör det absolut ingenting. Tvärtom. Att plötsligt förlora sig i exempelvis Dagens Nyheters fredagskorsord är inte dumt. Temat i korsordet var blommor och vårliga sådana. Jag trodde aldrig att jag skulle klara det, men efter att ha lämnat det en stund för att återkomma till det gång efter annan blev det slutligen klart. Och när alla rutor är ifyllda med bokstäver var det inte så svårt…

I landet har det hänt att regeringen har kommit överens med Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna om hur mycket pengar som Försvarsmakten ska få under de kommande fem åren. Den ökande ryska aktiviteten har ju fått till effekt att den svenska politikerna har förstått att det svenska försvaret efter en rent häpnadsväckande snabb nedrustning nu måste börja rustas upp igen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen ville höja anslagen litet drygt sex miljarder kronor under fem år.

Nu blev det ytterligare fyra miljarder kronor efter förhandlingarna med alliansen. Överenskommelsen beskrivs som en stor framgång och det talas om en ordentligt satsning på försvaret. I alla fall en bred satsning. Jag vet inte om jag kan hålla med om det. Alliansens tre partier – Folkpartiet hoppade ju av förhandlingarna när det stod klart att överenskommelsen inte skulle ens komma i närheten av vad ÖB anser behövas – kunde ju plussa på regeringens förslag med inte ens en miljard per år under de kommande fem åren. Det är faktiskt inte så mycket. Och långt ifrån de 18 miljarder som ÖB ville ha för att klara riksdagens krav på försvarsförmåga.

Lite konfunderad är jag när det gäller den utredning som ska göras av Sveriges internationella samarbeten med organisationer som OSSE, FN, EU och Nato. Utredaren ska emellertid inte utvärdera eller granska den svenska alliansfriheten. Det var för övrigt första gången på länge som alliansfriheten nämndes. I teorin sägs Sverige vara alliansfritt, men i praktiken är vi inte det. Inte sedan länge. Men utredningsuppdraget var väl tvunget att bli någon form av kompromiss där den stora frågan – om Sverige ska söka medlemskap i Nato eller inte – försöker undvikas genom att både nämna Nato och utesluta Nato.

Jag har också under kvällen tittat på den intervju som Expressens reporter har fått med Syriens president Bashar al-Assad. Den var ju intressant på sitt sätt. Klart störande för min del var ju att han, presidenten, hela tiden talar om hans kamp mot terrorism utan att för en sekund vidkänna att kriget startades av honom och att terroristerna då var vanliga ”Svensson” som opponerade mot presidentskapet och den omfattande korruptionen. Om jag hade fått chansen skulle jag nog ha ställt en antal andra frågor än de som nu restes. Å andra sidan är det lätt att sitta vid sidan om och bara ha synpunkter. Att sedan kriget utvecklats på ett sätt som fått halva befolkningen på flykt och där grupper står mot grupper är kanske en konsekvens av krigets logik. Tragedin i Syrien har nu gått in på sitt fjärde år och ingen förbättring i form av fred är i sikte.

Nu blir det inom en väldigt snar framtid en liten tripp ner till busstationen för att ta emot helggästen. Det ska bli kul.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.