Fy bubblan för hotande bubblan

En lugn och stilla dag går mot sitt slut. Dagen har varit fylld av samtal och skratt och mat  och gott umgänge och egentligen är det väl inte något mer man kan begära av dagarna. Det blev inte någon promenad eftersom timmarna gick förvånansvärt fort ändå. Ja, 25 meter till bilen och lika många från bilen räknas väl inte som någon fysisk aktivitet över huvud taget. Men det är så det har varit.

Jag vet inte om jag ska vara förvånad eller inte. Just nu pågår Internationella valutafondens vårmöte i Washington DC. En lång rad viktiga personer inom ekonomin finns på plats. Vår finansminister Magdalena Andersson (S) är också där. Ja, jag räknar henne kanske inte till en som är så där väldigt viktig i förhållande till många andra länders ekonomiska potentater.

Nåväl, ett ämne på detta vårmöte som samlat folk från hela världen var risken för en så kallade bostadsbubbla – i Sverige. Valutafonden har kikat på hur det står till här i landet och tycker inte att det räcker med strängare amorteringskrav. Minskade ränteavdrag är en annan metod som kan kyla av den heta bostadsmarknaden. Nu är det så att regeringen inte tror och tycker att man kan göra förändringar särskilt snabbt och det som i övrigt bör hända – ökat byggande av hyreslägenheter till exempel – tar också tid att genomföra. De förändringar som måste ske kan inte göras över en natt. Det skulle ställa till stora problem för väldigt många hushåll.

Vi får väl se hur regeringen tacklar situationen. Faktum är att bostadspriserna fortsätter att öka i snabb takt. Personligen tycker jag att det tveklöst är så att en bubbla håller på att blåsas upp. Kvartal efter kvartal kan vi notera i statistiken att bostadspriserna ökar och det är en utveckling som naturligtvis inte kan fortsätta. Förr eller senare brister bubblan och då har vi samma situation som vi hade för 20-25 år sedan i början av 1990-talet. När bubblan sprack den gången tog det många, många år innan vi hämtade oss och ändå var bubblan den gången helt självförvållad. Likheterna är många med situationen då.

Det är lite märkligt hur snabbt dåliga nyheter försvinner ur fokus. Under veckan har vi fått veta att flyktingströmmen från Nordafrika fortsätter att vara väldigt stor. Till Italien har det bara under den senaste veckan kommit ungefär 10 000 personer i rangliga båtar. Minst 450 personer har drunknat när båtarna har gått under. Italien vädjar till EU om hjälp och det är självklart att landet måste få hjälp.

Vi hör ju här i landet hur opinionen låter när vi har tagit emot så många flyktingar. Men det vi tar emot är ju bara en liten rännil av den ström som kommer till Italien men även till Grekland. De som kommer till Sverige under ett år motsvarar ett antal som Italien tar emot på ett kvartal. I runda tal.

Nu tycks det som om EU har svårt att komma till skott. Sverige och Tyskland tycker att de tar sitt ansvar när det gäller flyktingmottagning och så är det förstås. Men övriga länder i EU tycks inte vara så pigga på att hjälpa Italien och Grekland och det är naturligtvis bedrövligt i sig. Något måste emellertid hända eftersom Italien inte länge till – rimligen – kan bära en sådan stor börda.

Betydligt tyngre bördor ligger på Jordanien och Libanon som har fått ta emot huvuddelen av flyktingarna från Syrien. Också de länderna måste ha mer hjälp. Hur den ordnas och administreras och hur man får den att öka är emellertid en som det heter öppen fråga.

Slutligen var det inte så kul att notera att Sunnanå förlorade borta i dag mot Uppsalalaget Sirius. Förlusten var visserligen begränsad till 1–0 men en förlust ger inte några poäng och det är poängen i tabellen som räknas. Apropå det så hoppas jag att Sunnanå kan skrapa ihop hela 48 poäng i år. Om det blir så vet ingen nu. Detta mitt tips är grundat på en förhoppning och ingenting annat. Och det är inte förrän i oktober när serien är slutspelad som vi vet hur det har gått.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fy bubblan för hotande bubblan

  1. Moa skriver:

    Vad innebär en bostadsbubbla?

    • olatheander skriver:

      Jag kan svara dig mer detaljerat på telefon någon dag. Men i korthet att priserna på villor och lägenheter bara stiger och stiger och köparna blir mer och mer skuldtyngda.

Kommentarsfältet är stängt.