Röntgen och en kupp

Det blev lite körigt i dag. Först var det jobb på förmiddagen som jag var tvungen att klara av på lite kortare tid än brukligt. Men det var inte på grund av att leveranstiden hade tidigarelagts utan det berodde helt enkelt på att jag hade ett lunchengagemang som jag naturligtvis inte fick missa. Och knappt var det avklarat förrän jag skulle vara på sjukhuset för en uppföljning.

Jag är glad och tacksam för att vården har koll på mig och lite förvånad är jag också att den har kollen. Många gånger kan man få intrycket av att det är stora brister i vården. Det har jag också fått med jämna mellanrum. Men kanske är det så att det kan vara svårt att träffa den första läkaren på vårdcentralen och sedan den andra specialisten. Men när det väl är gjort så är man inne i systemet och då har det fungerat alldeles utmärkt. Åtminstone för mig vilket jag som sagt är glad och tacksam för.

I dag var det dags för magnetröntgen. Det är en på ett sätt rolig undersökning eftersom man åker in i det lilla röret och så får man ligga där tills dess att allt är klart. Jag fick öronproppar och hörselkåpor. Musik i de senare. Men det är ett rackans oväsen ändå och det gick inte för mig att ens höra vad det var för musik som de spelade. Så jag försökte koppla av i stället och försöka tänka bort oväsendet. Det gick så bra att jag lurade till.

Men det kan också ha berott på att jag fick ligga still i röret i uppåt en timme. Jag minns inte att det tog så lång tid vid de  tidigare undersökningarna, men å andra sidan har jag – som den tidigare vd:n på Norran Cal Wikström ibland sa – ”bra glöm”. Jo, det senare kan jag förresten skriva under på efter mina erfarenheter i samband med att fick sluta på tidningen. Mer än så behöver inte sägas.

På väg från sjukhuset gladde jag mig mycket åt det lite bättre vädret. Solen hade tittat fram. Och bara under de två-tre senaste dagarna har tussilagon börjat slå ut. I och för sig kanske det har skett tidigare, men jag har inte noterat det förrän i söndags för första gången.

DSC02834

Alltid lika välkomna är de glada gula växterna. Två sädesärlor satt på den lilla gångstigen upp mot Läkarvägen och tittade på mig. Nästan motvilligt flög de åt sidan när jag närmade mig. Det kvittrar i buskar och träd. Den övervintrande björktrasten har fått sällskap av många, många kompisar och det märks på fågellivet att de i varje stund förbereder sig för parbildningar och jakt på bostäder. Om det nu är det som de pysslar med. De är i alla fall väldigt energiska och ligger i under allt större delar av dygnet.

Jag har sett på nyheterna att Sverige nu skickat ner ett plan med förnödenheter och personal till det jordbävningsdrabbade Nepal. Det är bra. Hjälpen behövs när katastrofen nu har drabbat landet. Ännu är inte omfattningen helt känd eftersom det är svårt att komma ut till de delar av landet som låg i skalvets så kallade epicentrum.

Sverigedemokraternas partistyrelse har som väntat uteslutit ett antal medlemmar – sju – ur partiet eftersom de inte anses ha varit ideologiskt renläriga. Ja, ja – kanske är det läge att hänvisa till som jag tror står i Bibeln någonstans. Att det är lätt att se grandet i någon annans öga, men inte bjälken i sitt eget…

Spännande är också vad som sker i ett av finansmarknadens större aktörer. I dag blev det känt att Anders Nyrén får sluta som vd för Industrivärden och att han inte blir företagets styrelseordförande. I stället blir det Fredrik Lundberg som tar den posten. Fredrik Lundberg är i och för storägare i Industrivärden, men enligt den avgående ordföranden Sverker Martin-Löf hade en överenskommelse träffats som nu bryts. Enligt den överenskommelsen skulle Nyrén ha blivit ordförande i Industrivärden om det bolagets röststarka ägare röstade för att Handelsbankens vd Per Boman skulle bli ordförande i Handelsbanken och SCA. Det gjorde Industrivärden och gentjänsten skulle alltså vara att göra Nyrén till ordförande i Industrivärden. Så blev det nu inte och Sverker Martin-Löf anser att den nya konstellationen har genomfört en kupp.

Vad det här kommer att leda till återstår att se. Maktbalansen har ruckats och det kommer självklart att få konsekvenser på ett eller annat sätt. Det är väl inte uteslutet att den grupp som nu anser sig ha blivit utsatt för misstroende (till följd av det flitiga utnyttjandet av SCA:s flygplan) på något sätt ruvar på att ge igen för gammal ost. I ett sådant läge är det något annat – prestige och makt – som styr agerandet och det kan innebära att företagen som ägs av de gigantiska investmentbolagen blir brickor i ett maktspel och inte kommer att skötas på ett långsiktigt bra sätt.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.