Syrien och glesbygd

Två intressanta saker i dag – ja, egentligen tre eftersom jag även har jobbat och det är ju alltid intressant. Men det jag tänker på är den föreläsning som jag tog del av i Kaplanskolans aula. Det var Anderstorpsgymnasiet, socialförvaltningen, Mångkulturellt Forum, Islamiska kulturcenter och Medlefors folkhögskola som stod bakom föreläsningen, men jag tror att det varit samhällslärarna på Anderstorpsgymnasiet som varit drivande.

Föreläsningen hade rubriken ”Syrien idag – bakgrund och nuläge” och den som pratade var Vladislav Savic, tidigare utrikeskorrespondent för Sveriges Radio. Han har arbetat i Ryssland och tidigare Sovjetstater, på Balkan, i Grekland, Turkiet och Syrien. Men har också varit knuten till FN och samordnat humanitärt bistånd i Mellanösternregionen. Hans kunskaper om förhållandena i området är stora.

DSC03109

Thomas Åkesson, samhällslärare på Anderstorpsgymnasiet och nog den som först kom på tanken att engagera Vladislav Savic, hälsade välkommen.

Jag har genom åren följt utvecklingen i och förhållandena i Syrien ganska noga. Men jag har inte den koll på situationen som Vladislav Savic har. Vi som lyssnade på honom fick en noggrann genomgång av situationen i stort och vilka aktörerna är i kriget som nu är inne på sitt femte år. Det är många som agerar i konflikten och i hela regionen finns det väldigt stora spänningar och motsättningar. Alla har på sitt sätt en inblandning i det som händer snart sagt överallt och det bottnar förstås i en kamp hos envar att dels behålla makt, dels utöka sin makt.

Det leder alldeles för långt att försöka referera det som Vladislav Savic berättade. Därtill är skeendena i regionen alltför komplex för att det ska låta sig göras. Men intressant var det verkligen och det gav åtminstone mig en del nya kunskaper. En intressant del av föreläsningen var att den allmänna bilden av motsättningarna mellan grupper och motiv för krigen i Syrien, Irak och Yemen har religiös grund. Vladislav Savic är övertygad om att det är energi (olja och gas) och därmed pengar som är de faktorer som håller konflikten vid liv och göder den. Det har han skrivit en bok om.

DSC03123

Vladislav Savic skyndade efter föreläsningen till busstationen för att åka till Storuman där han också ska hålla en föreläsning. Han är bokad fram till hösten för att sprida sina kunskaper om situationen i Mellanöstern.

Den andra intressanta delen av dagen inträffade i kväll när SVT hade ordnat en debatt om urbaniseringen som tömmer glesbygden på folk. Debatten hölls i Umeå och det var roligt att lyssna till den.

En som var het i debatten var verksamhetschefen på organisationen Hela Sverige ska leva, Terese Bengard. När hon ivrigt talade om hur glesbygden blir allt glesare och verksamheter flyttar från glesbygd och småorter till större städer och från större städer till storstäderna. Och när hon talade om hur illa det är att staten drar ner på sin verksamhet i glesbygden – ja, då glömde hon berätta att organisationen Hela Sverige ska leva har sitt kansli på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.

I mina ögon förlorar organisationen som till en icke föraktlig del av statligt finansierad sin trovärdighet när den arbetar med sina frågor och försöker påverka utvecklingen i den andra som namnet säger.

I debatten deltog även den nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och hans företrädare Eskil Erlandsson (C). Jag blev omedelbart trött på dem eftersom det inte dröjde mer än någon minut förrän de började anklaga varandra för vems fel det är att det håller på att gå åt skogen med glesbygden. Att politiker alltid måste tjafsa om det! Det är ju inte något som på något sätt för frågan framåt.

Saken som sådan är nog oerhört svår att påverka. I alla tider har det väl varit så att folk sökt sig till de orter och städer där de kan få jobb och en vardag som de trivs med. Urbaniseringen är ju inte precis något unikt för Sverige – även om utvecklingen lär gå snabbast här – utan förekommer i alla länder. Men visst kan man tycka att staten ska kunna ta ett större ansvar för de glesare befolkade delarna i landet. Exempelvis när det gäller infrastruktur som vägar, järnvägar, telekommunikationer och bredband. Det är inte något för marknadskrafterna.

Dessvärre tycks det som om statlig verksamhet, administrativ och bolagsbunden, agerar som vore de en del av marknadskrafterna. Så är det inte. Staten kan vara en kraftfull och betydande aktör när det gäller att hålla någorlunda liv i glesbygden.

I stort tycker jag inte debatten gav några svar på alla frågor som kan ställas. Men det är alltid bra när en angelägen fråga eller snarare ett angeläget skeende lyfts upp för belysning och debatt. Må debatten fortsätta – även om jag inte tror att den kommer att leda till något konkret i form av en återbefolkning av glesbygden under min livstid i alla fall.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Syrien och glesbygd

  1. Bror Gustafsson skriver:

    Det behövs mycket upplysning om detta med Syrien och kriget. Vladislav Savic gör en stor gärning genom att informera om läget.

Kommentarsfältet är stängt.