Dubbelt historiskt

Det har varit en mycket speciell dag i dag. Historisk – om inte annat – eftersom det i dag är 70 år sedan Tyskland kapitulerade och andra världskriget tog slut. Ryssland firar förstås inte förrän på lördag och då med en militärparad av gammalt sovjetiskt snitt. Men vi i Sverige har på olika diskreta sätt tänkt på dagen och det som väl främst har kommit fram var glädjeruset som visades på Kungsgatan i Stockholm den dagen.

Jag är övertygad om att glädjen var precis lika stor överallt i landet den dagen. Sverige var ju förskonat och gynnat jämfört med de krigsdrabbade och ockuperade länderna i vår absoluta närhet. Men vi tyckte nog att påfrestningarna varit tillräckligt stora med ransoneringar som det mest påtagliga.

Det jag har tänkt mycket på var den flyktingström som kom till Sverige och som utan diskussion togs om hand av svenskarna. Det gjorde vi i förläggningar men vi öppnade även våra hem för dem som flytt från krigets fasor eller som bara ville iväg från sina länder därför att deras liv hotades.

I dag tar vi också emot flyktingar som nog på flera sätt är hårdare drabbade av krigen än vad våra nordiska grannar var för drygt 70 år sedan. Dagens flyktingar kommer emellertid från krig som ligger längre bort och som inte hotar eller påverkar oss. Under andra världskriget var ju väldigt många inkallade och låg som det hette i beredskap runt om i landet och längs gränserna. I dag är väl hoten mer av ekonomisk – global ekonomisk – natur, såvida vi inte fortsätter att blåsa upp fastighetsbubblan och orsakar ett elände helt på egen hand.

Dagen har vissa förutsättningar för att bli historisk i ett annat avseende också. I dag är det parlamentsval i Storbritannien. Röstningen pågår fortfarande när det här skrivs. Men enligt alla tillgängliga rapporter tycks det bli väldigt, väldigt jämnt mellan de två stora partierna – Tories och Labour. I dag är det ju Tories som har makten och premiärminister David Cameron har självklart siktat in sig på seger. Men utmanaren Labour med sin partiledare Ed Miliband har uppenbarligen gjort en bra valrörelse. Säkert skulle Labour ha vunnit valet om det inte vore för att Skottland helt tycks ha övergett partiet för att i stället rösta på Skottlands Nationalistiska parti, SNP. Det partiet lär få många mandat, uppåt ett 50-tal spekuleras det kring, och få en faktisk makt i framtiden.

I och med att Tories eller Labour vinner med en mycket liten marginal, så kommer vinnaren att tvingas hitta stöd för att få en majoritet med andra partier. Liberaldemokraterna som i dag ingår i regeringen tillsammans med Tories lär straffas av väljarna för samarbetet och tros få färre mandat. Och SNP vill egentligen inte Labour och Tories ha med i någon regering.

Det är med andra ord väldigt spännande i kväll och under tiden fram till att det definitiva valresultatet föreligger. Det blir historiskt jämnt och det finns experter som tror att valresultatet blir sådant att ett nyval kommer att hållas tämligen omgående.

Min dag i dag har inte varit historisk. Den har rullat på som vanligt där hela förmiddagen och väl det ägnades åt Sunnanå. Men det behöver ingen egentligen veta. Däremot är jag angelägen att tala om att Sunnanå spelar hemma på Norrvalla på söndag. Motståndarna kommer från Skåne och laget heter Limhamn Bunkeflo. Jag hoppas att många kommer och tittar på när Sunnanå förhoppningsvis tar tre poäng.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.