Vårdplatser och dalt

Det blev en lämplig dag i dag. Varmare än tio grader, några skurar men mest uppehåll. Och nu mot kvällningen ser det helt strålande ut. I motionsspåret som jag ser från fönstret springer en del i kortbrallor och kortärmat. Tecknen på att vi går mot sommar blir allt fler. Jag erbjöd mig själv att ta en promenad till stan. Vilket också skedde och glad var jag för det. Inte minst för att jag som hastigast träffade på två tidigare arbetskamrater från Norran och kunde växla några ord med dem. Det är gott att möta kamrater som man uppskattar för att de är just som de är.

På det regionala planet ser jag att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbottens läns landsting har fattat beslut om att permanent stänga 70 vårdplatser, som inte nyttjas i dag på grund av sjuksköterskebristen. Landstinget konstaterar att det trots tidigare neddragningar av vårdplatser har 139 fler vårdplatser än genomsnittet för landstingen i landet. I Skellefteå försvinner fyra vårdplatser permanent på medicingeriatriken.

Sedan i höstas pågår – än en gång – ett arbete med att försöka få ”hem” färdigbehandlade patienter från sjukhuset. Det sägs vara lyckosamt och det är väl i så fall alldeles fantastiskt bra. Gång på gång skrev vi om det när jag var på Norran. Man försökte och försökte men lyckades aldrig med sina målsättningar då kommunen inte klarade av att hitta något boende eller tillräckligt med omsorg för de som skulle skrivas ut. Det vore tacknämligt både för de äldre och för patienter som väntar på en vårdplats.

Att landstinget skär i antalet vårdplatser har naturligtvis med ekonomin att göra. Förra året gick hälso- och sjukvårdsnämnden back med 150 miljoner. Det, den dåliga ekonomin i landstinget, är också något som karaktäriserar vårt landsting. Jag vet inte hur många gånger jag i Norrans spalter har hävdat att det enda resultatet av sparåtgärderna som vidtas är att ytterligare sparåtgärder måste tillgripas. Skattehöjningar har bara hjälpt en smula för stunden.

Jag bara måste kommentera beslutet som socialnämnden i Stockholm har fattat. Det är alldeles uppåt väggarna och det är svårt att förstå hur ledamöterna i nämnden har tänkt. Om de över huvud taget har tänkt.

Det handlar om unga människor som kommer hem efter att stridit för IS eller andra grupper i Syrien och Irak. De som kommer hem därifrån ska nu få hjälp både med bostad och arbete. Så här står det i beslutet: ”Det är viktigt att arbetet fokuserar på våldshandlingen, det får inte handla om att styra eller kontrollera rättigheterna av åsikts- och yttrandefrihet. För att säkerställa detta ska arbetet förankras med stadsledningskontorets kansli för mänskliga rättigheter och demokrati. /…/ När det gäller personer som deltagit i strid är hälsoinsatser med största sannolikhet ett stort behov. När det gäller försörjning är det viktigt med samarbete mellan socialtjänstens försörjningsstöd, Jobbtorg och andra insatser vid arbetsmarknadsförvaltningen, samt länk till Arbetsförmedling. Slutligen, är boendefrågan en förutsättning som behöver fungera och därför bör även bostadsbolagen ingå i en samverkan under efterperspektivet.”

De som deltagit i strider för de blodtörstiga och fullständigt känslokalla terroristerna, som inte drar sig för att skära huvudena av personer som kommer i deras väg, som dödar och våldtar på det mest bestialiska sättet, ska naturligtvis inte få hjälp att återanpassas till ett liv i svensk vardag. De ska ställas inför rätta och det enda boende som kan bli aktuellt är på något fängelse.

Nu har beslutet i socialnämnden i Stockholm fått berättigad uppmärksamhet och väckt mycket stark kritik. Jag blir inte förvånad om nämnden därför river upp det. Det finns tusentals andra ungdomar i storstadsregionerna som bättre behöver hjälp med bostad och arbete. Inte grovt kriminella ungdomar som har gjort gud-vet-vad.

Det är alldeles tydligt att Sveriges riksdag skyndsamt bör få fram en lagstiftning som innebär att återvändande IS-krigare och ungdomar som enrollerat sig i andra terroriströrelser straffas för de brott som de har begått. Även om enskilda brott inte kan bevisas i laga ordning, borde det vara tillräckligt att de har varit aktiva i de rörelser som är de mest blodbesudlade i världen just nu.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.