Mutor, mutor och kaffe

I dag kan man lugnt säga att det har handlat om mutor. Tidigt i morse greps 14 personer när polisen gick in på ett hotell i Zürich där bland andra delegater och tjänstemän i Internationella fotbollsförbundet, Fifa, bodde. Fifa har kongress i staden och ska på fredag välja om presidenten Sepp Blatter. Denne har under hela sin presidenttid varit föremål för kritik eftersom Fifa är känt för att en oerhört korrumperad organisation.

Nu har nog början till en annan och bättre ordning inletts. Det är amerikanska FBI som sedan länge har utrett misstankarna mot de nu gripna – och förmodligen än fler. De som nu gripits ska begäras utlämnade till USA för det rättsliga efterspelet. Enligt de uppgifter som presenterats misstänks dessa – nio av dem med anknytning till Fifa och fem tillhörande stora företag – för mutor och bestickning till ett uppskattat belopp av 1,2 miljarder kronor.

Dessa enorma pengar har betalats för att vissa länder ska få anordna VM och andra stora turneringar. Tidigare har det avslöjats hur delegater har fått betalt för att rösta fram Blatter till presidentposten och/eller för andra förmåner. Flera av dem som då avslöjats har kastats ut av Fifa, men självklart har ersättare kommit som nog med visst fog kan tänkas ha en liknande fallenhet för att låta sig mutas. Så är ju kulturen i den allra högsta ledningen av Fifa. Att presidenten Sepp Blatter själv inte i dagsläget och officiellt misstänks för korruption är en smula märkligt eftersom det är under hans presidenttid som korruptionen utvecklats. Kännare av Fifa anser att det bara är en tidsfråga innan han också dras med i skandalen. Men, det ska sägas, Blatter anses vara väldigt duktig på att noga kratta bort alla eventuella spår som han kan ha lämnat.

Det är naturligtvis väldigt bra att FBI har börjat rota i den här organisationen och dra fram olagligheter samt att ställa folk inför rätta. Vid tidigare avslöjanden har ju Fifa själv utrett misstankarna mot organisationen och då är det ”bara” de som avslöjats på bar gärning som har fått snöret. Alla andra som glatt sett sina bankkonton växa har naturligtvis då hållit sig undan eller rent av sett till att andra fått bära hundhuvudet.

Förhoppningsvis – inte minst för fotbollens skull – kommer organisationen att bli ren när allt är utrett och de skyldiga dömda. Förhoppningsvis kommer en ny ledning så småningom att se till att det inte upprepas. Men säker på det kan man naturligtvis inte vara. Organisationen hanterar oerhört mycket pengar och där pengar finns i sådana mängder finns alltid en lockelse hos en del individer att ta för sig för egen del.

Den andra mutskandalen står det svenska och av staten delägda telekombolaget Telia för. För några år sedan avslöjades det att företaget mutat sig till ett i princip monopolkontrakt i den tidigare Sovjetstaten Uzbekistan. Nu står det klart att Telia har spenderat, enligt uppgift, sex miljarder kronor på att muta maktskiktet, läs presidentfamiljen, i Azerbajdzjan för att få dominera marknaden i landet genom bolaget Azercell.

Telia medger uppenbarligen att stora pengar har gått till en ”lokal partner” i landet, men säger att man inte vet vem eller vilka som stor bakom denna lokala partnern. Eller ens vilken den lokala partnern är. Det ska tilläggas att det är samma ledning för Telia som gjorde affärerna med Uzbekistan som lade upp och genomförde affären med Azerbajdzjan. Den ledningen finns inte längre kvar i företaget. Dock kan man tycka att den nuvarande ledningen borde ha agerat själv på något sätt i stället för att sitta och vänta på att bli avslöjade. Den nya affären är naturligtvis besvärlig och solkar ordentligt Telias rykte.

Svenska skattebetalare och aktieägare är nog inte så där väldigt pigga på att pengar går till att en familj där presidentdöttrarna Leyla och Arzu Aliyeva svävar runt med skitdyra smycken och väskor som kostar mer än 60 000 dollar. Pengar som naturligtvis har kommit från Telia och andra aktörer som betalat jättelika belopp för att komma in på den lukrativa marknaden, som helt kontrolleras av presidenten.

Själv har låtit mig bjudas på kaffe och kaka av Arbetsförmedlingen i dag. Ett relativt nytt projekt har dragits igång där gamla rävar, pensionärer, får genomföra intervjuer av arbetssökande. Dessa anställningsintervjuer är förstås fingerade och syftar till att vänja de arbetssökande vid en intervjusituation. Det var jätteroligt att vara med om detta och jag hoppas verkligen att få vara med flera gånger. Än mer hoppas jag på att de intervjuer som jag genomförde stärkte dem som jag hade att göra med och att mina tips till dem kommer till nytta.

Och tänk vad långt det här blev då. Så nu slutar jag för i dag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.