Fåglar, Blatter och bus

En promenad in till stan och tillbaka – de stående raderna på tipset ska ju lämnas in och då är promenaden, eller i alla fall citybesöket ett stående inslag – bokläsning, pyssel och tidningsläsning. Det var dagen i dag.

Då och då njuter jag av frisk luft på balkongen. Från andra våningen har jag en god flukt på träden framför och nedanför mig. De senare är fruktträd om man nu kan kalla träden som bär paradisäpplen för fruktträd. När jag stod där och begrundade tillvaron kom två par – hanar och honor – domherrar till ett träd. De kalasade på – tror jag – fröställningarna som ska bli blommor/paradisäpplen. De flyttade sig från gren till gren och var livligt upptagna med att plocka åt sig det som de ville komma åt.

Domherrarna –ja, herrarna – är ju ståtliga med sina roströda bröst och de lyser upp tillvaron så vackert på vintern. Men även mot trädens grönska bryter de av på ett påtagligt och vackert sätt.

DSC03701

På bilden har hanen något i näbben och honan letar i bakgrunden efter något att stoppa i sig. Jag blev glad över att se dem (jag tittade på dem säkert i en kvart) och jag blev glad över att jag lyckades fånga dem skapligt på bild också.

Den stora internationella nyheten i dag är i dag att den precis omvalde ordföranden i Internationella fotbollsförbundet, FIFA, Sepp Blatter förklarade att han avgår vid en extra kongress inom kort. Det är jättebra att han lämnar, men ännu bättre – kanske – hade det varit om han inte ställt upp till omval. Han valdes ju till en ny mandatperiod så sent som i fredags.

Att han nu väljer att avgå kan bero på flera saker. Men förmodligen är hans beslut grundat på att mutskandalerna har kommit alldeles för nära honom och det finns fog för misstanken att han själv har varit om inte direkt inblandad i så i alla fall väl medveten om hur hans närmaste medarbetare berikade sig på ett konsekvent och strukturerat sätt. För det har han ansvaret och det är under hans ledning som korruptionskulturen har utvecklats och totalt gröpt ur tilltron till och förtroendet för FIFA.

Vem som kommer att efterträda honom återstår att se. Kanske blir det den jordanske prinsen som utmanade honom i fredags. Kanske blir det någon annan. Men det är oerhört viktigt att en ny ledning verkligen ser till att utradera allt vad korruption heter. Det får inte förekomma ens antydningar eller misstankar om att sådant förekommer. Och förhoppningvis får vi aldrig mera uppleva kommentarer liknande den som delegaten i FIFA från Tchad uttalade i samband med att polisen gjorde sitt tillslag och grep personer inför FIFA-kongressen: ”Korruption finns ju överallt”. Detta sagt som om det vore den naturligaste sak i världen att även FIFA skulle vara och är korrumperat.

På det inrikespolitiska planet är nyheten att riksdagens Konstitutionsutskott prickat regeringen och enskilda statsråd i inte mindre än tio ärenden. Det är faktiskt unikt – dels mängden ärenden, dels att Konstitutionsutskottet varit helt överens. Vice ordföranden i Konstitutionsutskottet, den tidigare talmannen Björn von Sydow (S), är en klok man som i de här fallen har agerat precis som ledamöterna i utskottet ska göra. Han har sett till sak och inte till parti och yttrade något i stil med att ett statsråd ska från första stund rätta sig efter vad som gäller. Därav kritiken. På nyhetsplats finns det och kommer det att finnas detaljerade beskrivningar om vad kritiken riktat in sig på.

Och lokalt – ja, studentbalen var i går och den här veckan blir det väl mest fester som dominerar de unga människornas tankar. Skellefteå kommun har gömt rådjuret utanför Statt så att det inte ska utsättas för mer skadegörelse eller för att inte några ska hitta på något tok med det. När jag var nere på stan i dag så var det duktigt med skum i vattnet vid konstverket på torget. Naturligtvis en konsekvens av något bus.

Det lär bli fler innan veckan är slut.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.