Tuff rekommendation

Dagen har bjudit på skrivjobb vilket alltid är trevligt och stimulerande. Men jag har också frostat av frysen och limmat en lertavla som gick sönder i morse. Det har varit en bra dag. Hustrun är också klart på bättringsvägen, vilket har bidragit till att dagen varit god och bra mot mig.

Ja, så kort kan man nog sammanfatta det som händer och sker på det personliga planet. Men jag ska inte stanna här för det finns ett intressant ämne att fiska upp ur nyhetsfloden, som man kan orda om och fundera på. I alla fall i väntan på att Sveriges inledningsmatch i VM-fotbollen mot Nigeria ska börja.

Det är nämligen så att det finns en njursjukdom som heter Atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom (aHUS). Minst 50 patienter i landet har den sjukdomen varav åtminstone elva – fem är barn – behandlas med ett läkemedel som heter Soliris. Det har funnits på marknaden i fyra år.

Det är inte någon tvekan om att Soliris är väldigt effektivt. De som drabbats av sjukdomen och behandlas med Soliris har fått ett liv tillbaka. Alternativet är plasmabehandling och dialys. Och det är en behandling som inte ger någon bot utan bara ser till att hålla de sjukdomen någorlunda på avstånd och patienten levande. Dialysen för en sådan här patient kan räcka fem timmar om dagen och det krävs dialys fem-sex gånger i veckan. Ändå är utgången på lite sikt given – död. En långsam och plågsam död.

Det är landstingens expertgrupp Rådet för nya terapier som har fattat beslutet att rekommendera landstingen att sluta använda Soliris. Anledningen är att läkemedlet är extremt dyrt – 4,5 miljoner kronor per patient och år. Rekommendationerna brukar följas ute på klinikerna, men om läkaren anser att läkemedlet ska användas så får det också användas. Kostnaden kommer då att belasta den enskilda kliniken.

När man vet hur pressade landstingens ekonomier och klinikernas ekonomier är, så finns det all anledning att befara att läkarna tar bort läkemedlet för att i stället övergå, eller rättare gå tillbaka, till de icke så framgångsrika plasmabehandlingarna och dialyserna. Flera patienter som är riktigt illa däran har därmed fått sin dödsdom.

Jo, det låter hårt men det är den bistra verkligheten. Något som förmodligen har spelat en roll i beslutet från Rådet för nya terapier är att det inte har fått några tillfredsställande förklaringar från läkemedelsbolaget Alexion till varför priset är så högt. Bolaget har heller inte velat sänka priset, som är 10–30 gånger så högt som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) någonsin behandlat.

Expertrådets ordförande heter Stefan Back och han tycker naturligtvis att beslut inte har varit lätt. Tacka för det. När beslut tas som snabbt kan förkorta människors liv, så är det inte några lätta beslut och jag skulle inte vilja vara i hans kläder. Å andra sidan har han och de övriga i rådet så många andra faktorer som de måste väga in inför beslutet.

Och jag kan inte låta bli att kritisera läkemedelsbolaget. Det skulle ju faktiskt inte ha skadat om det till rådet hade skickat in de underlag som krävdes eller i någon mån ha visat en vilja att sänka priset. Men förmodligen är det vinstintresset som styr på ett fruktansvärt cyniskt sätt.

Kanske räknar läkemedelsbolaget med att det ska väckas en ”tycka-synd-om-opinion” om de patienter vars liv nu hotas på kort och lång sikt och att landstingen eller i varje fall enskilda läkare ska påverkas av den opinionen så att läkemedlet fortsätter att användas. Och därmed att läkemedelsföretag kan fortsätta att tjäna duktiga pengar på Soliris.

Rekommendationen gäller från 1 juni.

Nu – om en timme – börjar matchen mellan Sverige och Nigeria. Det ska bli jättekul att se den och vi får väl se hur den slutar. Självklart håller jag på Sverige, men jag tror att Nigeria kan överraska. För varje match som lagen har spelat mot varandra har Nigeria närmat sig Sverige, som är mycket högre rankat på världsrankingen. Men den spelar inte någon roll under de 90 matchminuterna. Det ska bli kul att se spelare som man sett på Norrvalla. Några av de svenska spelarna har spelat här när Sunnanå låg i allsvenskan. Och så har vi förstås Perpetua ”Pepe” Nkwocha som spelat med Sunnanå i så många år. Och Onome Ebi som var med i Sunnanå hösten 2013.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.