Tro byggd på skräck

Jag är inte religiös. Det är jag fullt tillfreds med. Man kan ju försöka uppföra sig juste ändå utan att bekänna sig till någon tro. Från barndomen har morsan och farsan präntat i brorsan och mig vad som är rätt och vad som är orätt. Och nog känner man om man har gjort något bra för någon eller om man har gjort någon ledsen eller utsatt någon för någon orätt.

Religion är svårt att diskutera och prata om. Det finns massor av bibelcitat eller citat från andra heliga skrifter, som exempelvis Koranen, som tillsyndare och tvivlare kan slå varandra i huvudena med. Utan – förstås – att någon blir ett dugg klokare. Någonstans har jag hört att alla religioner i grunden vill att vi ska vara snälla mot varandra och självklart underlydande en högre makt (som inte sällan är liktydigt med den världsliga makten som ger sig själv tolkningsföreträde till vad som är rätt och riktigt).

Jag tror inte på att religionen i sig är god. I religionens namn har under årtusendena miljoner och åter miljoner människor mördats i krig där den sanna läran ska spridas och/eller en annan tro utrotas. Någonstans i bakhuvudet har jag också en svag minnesbild av att en religiös tro bygger på skräck. Om man inte gör som guden vill – ja, då händer hemska saker.

Häromdagen skickade dottern över litet citat från Femte Moseboken. Det var läsning som ger vatten på min kvarn. Där är ord och inga visor minsann. Eller vad sägs om följande i bokens 22 kapitel:

”22Om en man ertappas då han ligger med en annan mans hustru, skall båda dö, både mannen som låg med kvinnan och kvinnan själv. Du skall utrota det onda ur Israel.

23Om en orörd flicka är trolovad med en man och en annan man träffar henne i staden och ligger med henne där, 24skall ni föra ut båda till stadsporten och stena dem till döds, flickan därför att hon inte ropade på hjälp inne i staden, och mannen därför att han lägrade en annans kvinna. Du skall utrota det onda ur folket. 25Men om det var utanför staden som mannen träffade den trolovade flickan och övermannade henne och låg med henne, så är det bara han som skall dö.”

Förbannelserna är mustiga: ”20Herren skall sända förbannelse, förvirring och fruktan över dig i allt arbete du utför, tills du utplånas och möter en snar förintelse på grund av dina onda gärningar, för att du övergav mig. 21Herren skall låta pesten få dig i sitt grepp, tills han har utrotat dig från det land du kommer till och tar i besittning. 22Herren skall slå dig med sjukdom, feber, hetta och frossa, med torka, rost och sot, och allt detta skall förfölja dig tills du har förintats.”

Eller ”58Om du inte troget följer allt som står i denna lag, allt som skrivits här i boken, och inte fruktar detta ärorika och fruktansvärda namn, Herren, din Gud, 59då skall Herren slå dig och dina efterkommande med ofattbara plågor, väldiga plågor som inte går över, svåra sjukdomar som inte går över. 60Alla de farsoter som du darrade för i Egypten skall han skicka mot dig, så att de får dig i sitt grepp. 61Även alla sjukdomar och plågor som inte har nämnts i denna lagbok skall Herren låta hemsöka dig, tills du har utplånats.”

Snacka om att bygga en tro på skräck och skrämma sina följare till att bli totalt underdåniga.

Jag tycker ärligt talat att det är ganska skönt att inte ha någon religiös tro. Och jag hoppas innerligt att ingen i dag tror på det som faktiskt står i Bibeln. Men fundamentalister finns det ju alltid och överallt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.