Tacksam för dagen

En bra dag börjar gå mot sitt slut. Jag njuter och är tacksam för att vädret har varit så pass gott i dag att det lurade ut mig på en promenad i elljusspåret. Det var första gången i år. Nu kommer det att bli oftare. Skönt att gå där och sniffa på de solvarma tallstammarna. Det är en speciell doft, som jag har gillat i alla tider.

Jag är glad och tacksam för att Sunnanå vann borta – igen. För andra gången på rad. 1–2 mot Karlstadslaget Qbik och tre nya poäng värmer gott. Nästa match blir hemma nästa lördag mot topplaget Kvarnsveden. Det blir en svår match, men å andra sidan är alla matcher svåra. Eller rättare sagt – inga matcher är lätta. Men jag tror nog att Sunnanå kan överraska om det inte är så att samtliga av lagets spelare kvällen innan har varit uppe för länge på Stadsfesten där Magnus Uggla och Anastacia står för underhållningen.

I Danmark har det varit val i dag. Rösträkning pågår och det ser enligt vallokalundersökningarna ut som om Socialdemokraterna kommer att förlora regeringsmakten. Men de flesta rösterna återstår att räkna och inget är klart förrän det är klart. Vi får väl se hur det går och vem av Helle Thorning-Schmidt, nuvarande statsministern, och utmanaren Lars Løkke Rasmussen som får bilda ny regering.

Lite längre ut i världen – i Luxemburg närmare bestämt – har det förts förhandlingar om hur och när och om Grekland ska kunna betala sina skulder. Senast 30 juni ska ett stort lång vara betalt för att landet ska få ett nytt nödlån. Men ingen uppgörelse har träffats och chefen för den Internationella valutafonden, IMF, Christine Lagarde, är mycket upprörd över att Grekland inte förmår att ens försöka ta fram en plan för hur man ska få ordning på skuldbördan.

Nu blir det ett nytt möte redan på måndag och det är ingen tvekan om att klockan snabbt rullar fram till fem-i-tolv för Grekland. Egentligen är det smått huvudlöst att det grekiska folket röstade fram den regering som nu sitter. I valrörelsen lovades ju att gamla tider skulle återupprättas, att löner och pensioner skulle återställas och lånen avskrivas. Det gick folket på, förmodligen i en reaktion mot flera år av hårda umbäranden. Nu känner regeringen att den skulle svika inte bara sina vallöften utan även folket om den anpassar sig till vad långivarna faktiskt kräver och har rätt att kräva.

Greklands regering kan inte fortsätta låtsas som om krisen inte finns. Och långivarna kan inte låta ens en liten ekonomi som Greklands slippa undan eftersom det skulle bilda en mycket farlig praxis.

Gissningsvis kommer den finansiella oron att bestå i ytterligare en dryg vecka innan det antingen löser sig eller kollapsar. Allt fler experter tycks tro att det närmar sig ett exit för Grekland ur eurozonen i första hand. Men kanske också EU.

I morgon är det midsommarafton och här uppe tycks det bli ett fint midsommarväder. Klar himmel, sol och mellan 15-20 grader utlovas det. Så det blir nog blommor i håret på många barn, dans och lek runt majstänger och soligt gemyt runt om i länet. Det kan vi nog alla vara tacksamma över.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.