Dramatiska förhandlingar

I skrivande stund sitter euroländers stats- och regeringschefer i ett möte för att eventuellt avgöra Greklands öde. Tidigare i dag träffade euroländers finansministrar och de fick inte, som alla förväntat sig, något förslag till lösning från Grekland. Den nye finansministern Euklidis Tsakalotos togs dock emot bättre än sin företrädare. Men det har i princip ingen betydelse; det är de hårda fakta som gäller nu. Inte personliga relationer eller hur en person uppfattas av de andra.

Det som finansministrarna fick veta är att ett förslag från Grekland ska presenteras ”inom kort”, vilket tolkas som att det är i morgon. Då ska finansministrarna också ha ett telefonmöte om vad som hänt eller inte hänt. Det spekuleras i att det grekiska förslaget går ut på att landet ska ansöka om ett nytt tvåårigt stödlån samtidigt som landet vill ha hjälp under juli för att hålla ekonomin någorlunda flytande.

Vad som sägs på toppmötet i kväll återstår att se. Gissningsvis kommer den grekiske premiärministern Alexis Tsipras att tala för fortsatta stöd. Men inför mötet sade det europeiska rådets ordförande Donald Tusk att han tycker att euroländers stats- och regeringschefer redan i kväll bestämmer sig för att om Grekland ska stöttas eller inte. Hur det går med det återstår bara att se. 16 av de 18 euroländerna uppges inte vilja hålla Grekland under armarna längre utan ser hellre att landet lämnar eurogruppen.

Det är sannerligen ett spel med höga insatser som pågår. Eller kanske är det läge att kalla det ett ”chicken race” där båda parter kör mot varandra med lika hög svansföring och där ingen tycks vilja vika ner sig. Snart, väldigt snart, måste någon av dem antingen vika undan, det vill säga vika ner sig, eller så blir de ekonomiska konsekvenserna av sammandrabbningen svåra. Och då inte bara för Grekland utan även för euroländerna på olika sätt.

Läget i dag är komplicerat. Euroländerna har lånat ut väldiga pengar till Grekland under årens lopp. De vill självklart att Grekland ska betala tillbaka dem. Det vill inte Grekland göra. I alla fall inte allt vad landet lånat och inte just nu utan någon gång i framtiden. Folkomröstningen i söndags gav stöd till den grekiska regeringens uppfattning, men på andra sidan står alla de övriga euroländernas befolkningar som med sina skatter har bekostat lånen till Grekland. Dessa skattebetalare har inte lust att stå för notan och i synnerhet inte när det grekiska staten under många år har försummat eller varit oförmögen att vidta de strukturförändringar som krävs för en bättre ekonomi.

Grekerna vill ha kvar euron som valuta och inom eurogruppen finns det starka krafter – trots allt – som vill att Grekland ska ha kvar euron. Men tålamodet hos euroländerna börjar verkligen ta slut. Det som Alexis Tsipras kanske i just denna stund talar för – nya stödlån och fler akuta nödinsatser – utan några löften, eller nya löften utan grund och avsikt, att göra det som krävs för en stadigvarande förbättring av den ekonomiska strukturen i landet, faller nog inte i särskilt god jord.

Som alltid får vi alla avvakta och se hur det hela slutar. I morgon ska den grekiske premiärministern Tsipras tala inför Europaparlamentet. Vad han ska säga då och hur han kommer att mottas är en öppen historia. Säkerligen finns det grupper i parlamentet som ivrigt kommer att ge honom bifall, medan långt fler andra ställer sig skeptiska till vad han säger och till den politik som han för.

Nu nog om detta. Dagen har varit blöt och trist. Jag var uppe en sväng på Solbacken, men kortade väsentligt av den lista av grejer som jag tänkt göra på grund av att det var så otroligt mycket folk där. I alla fall i de affärer där jag var. Men så är det väl – regndagar är handelsdagar i semestertid.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.