Bu- och hejarop

Det är tydligen i morgon som Grekland och dess vänsterregering ska lägga fram ett detaljerat förslag på vad landet ska göra för att någorlunda leva upp till de krav som EU-kommissionen och Europeiska centralbanken, ECB, ställer för ytterligare nödlån i tre år och snabb likviditetshjälp. Bankerna i Grekland kommer att vara stängda till och fredag och på söndag blir det ett nytt toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer.

Då, på söndag, ska utvärderingen av det grekiska förslaget vara klar och då kommer förmodligen någon form av beslut att fattas. Förmodligen, skriver jag, fast jag kanske skulle skriva måste. För enligt precis alla rapporter är läget hur kritiskt som helst och det handlar bara om dagar innan situationen på något sätt måste få en lösning.

I dag talade den grekiske premiärministern Alexis Tsipras i Europaparlamentet och han möttes av både burop och applåder. Ledamöterna till vänster i politiken håller naturligtvis med den grekiska regeringen och dess kritiska hållning till EU och de har stort stöd av de högerextrema politikerna som helst ser att EU går i graven. Från mitten och höger i politiken kom däremot stenhård kritik; en kritik som inte minst riktas mot det faktum att Grekland under många år försummat att vidta strukturella åtgärder för att förbättra förutsättningarna för en växande ekonomi.

Men också kritik mot den politik som Tsipras-regeringen för. I slutet av förra året hade Grekland tillväxt som var på väg att bli den största i eurogruppen. Men med den nya regeringen följde ökat skatteuttag för företag och försvårande regler för företagsamhet samt steg mot en återställning av pensioner och löner. Den politiken har inneburit att den begynnande tillväxten försvann som en blixt och nu försvårar situationen mycket.

Det ska bli ytterligt intressant att se vad det detaljerade åtgärdsprogrammet, som presenteras i morgon, innehåller. Förutom att det ska granskas i sak, så kommer naturligtvis en annan faktor att noga beaktas – eller rättare, borde en annan faktor noga beaktas. Och det är hur trovärdig regeringen kan vara. Åtgärdsprogrammet är verkligen frampressat och har tagits fram under galgen utan egentlig politisk vilja. Med tanke på historien – att inga sagda åtgärdsprogram någonsin fullföljts tidigare – har grekerna bundit ris åt sin egen rygg. Och regeringen är förstås rädd för att utsättas för en svekdebatt när den måste gå in på åtgärder som krävs av långivarna och som går på tvärs mot vad regeringen egentligen vill.

Någon form av kompromiss kommer säkert att arbetas fram. I dagsläget är nog inte euroländerna helt beredda på att kapa trossarna till Grekland och släppa ut landet på rekorddjup vatten och enbart stötta med exempelvis humanitär hjälp till alla de greker som i dag inte har råd att köpa medicin (om den finns) eller mat. En beredskap för sådana insatser lär ha förberetts utifall Grekland tvingas lämna euron.

Än en gång gäller det att avvakta för att se vad som händer. Något annat finns inte att göra.

Dagen i övrigt har bjudit på träning på morgonkulan på Friskvårdskompaniet och därtill ett gott samtal med en tränarkompis. Jobb under hela förmiddagen och en promenad som jag faktiskt kortade av en smula för att jag inte tyckte att jag hade tid att gå hela rundan. Lite bokläsning på balkongen blev det också när solen glimtade fram genom de tjocka molnen.

Och nu är kvällen här…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bu- och hejarop

  1. Karl Inge Brelin skriver:

    Hej Ola! Sällan man ser några kommentarer hur det grekiska folket har det.. snart utan mediciner..knappt mat för dagen..jag trodde i min enfald att EU var ett solidaritetsprojekt och fredsprojekt..verkar som EU är mera intresserad av att rädda bankerna i Grekland än att hjälpa det grekiska folket..

Kommentarsfältet är stängt.