Överens, men går det vägen?

17 timmar – så länge satt euroländernas stats- och regeringschefer i natt och förhandlade innan de kom fram till vad som ska gälla för att Grekland ska få ytterligare lån. Det blir tuffa puckar för Grekland och redan i kväll är det stora demonstrationer i Aten. På onsdag har de offentliganställda varslat om strejk. Men på onsdag är det också sista dagen som de grekiska parlamentet inte bara ska ha godkänt uppgörelsen som premiärminister Alexis Tsipras träffade med de övriga 18 stats- och regeringspartierna. På onsdag ska också en rad lagar ha antagits som sedan ska implementeras snarast möjligt.

Pensionsåldern kommer att höjas, förtidspensioneringarna begränsas, en högre och enhetlig moms ska införas, den grekiska motsvarigheten till vår Statistiska centralbyrå, SCB, ska göras fristående från regeringen, skatter ska höjas och statlig egendom ska privatiseras. Pengarna från dessa försäljningar ska läggas in i en fond som i princip kontrolleras av EU.

Det här var nog inte vad grekerna förväntade sig. För bara drygt en vecka sedan sa folket, livligt uppmanad av regeringen, nej till åtgärder som var betydligt mildare än vad som nu är fallet. Premiärminister Tsipras kommer att få ett tufft jobb att få igenom överenskommelsen och dess villkor, men det kommer förmodligen att gå med hjälp av oppositionen. Som ett brev på posten kommer det att bli regeringsombildning också och det vore förstås bra för Grekland om en bred koalition kan skapas som arbetar målmedvetet för att återupprätta såväl regeringens som landets förtroende i omvärlden.

Men även om Greklands parlament godkänner överenskommelsen är det inte klart om pengarna, 800 miljarder kronor, kommer att betalas ut. En rad parlament, bland andra det i Tyskland och det i Finland, ska också godkänna överenskommelsen innan alla kan sätta sig ner igen för att utforma villkoren mera i detalj. Och – inte minst – upprätta kontrollstationer för att se att allt verkligen görs som ska göras.

Rent formellt ska euroländerna vara överens om tagen. Men det finns tydligen en så kallad nödklausul inom ESM, den europeiska krisfonden, som kommer att tillämpas om exempelvis Finland säger nej till mer pengar till Grekland, vilket Finland förmodligen kommer att göra eftersom en regeringskris annars väntar. Den nödklausulen kan aktiveras om det finns en överhängande risk för att eurozonens finansiella stabilitet hotas av ett enskilt medlemslands beslut. Enligt den räcker det med en majoritet på 85 procent som säger ja och Finland står i dag bara för två procent. Så det är ”riskfritt” för Finland att säga nej.

Grekland har redan skulder på 2 900 miljarder kronor. Nu läggs förmodligen 800 miljarder till den redan gigantiska skulden. Jag vet inte om EU-ledarna verkligen tror att situationen ska bli bättre i Grekland efter den här överenskommelsen. Väldigt lite pengar är nämligen avsatta, enligt vad som sägs, till tillväxtbefrämjande åtgärder. Höjda skatter för företag och höjd moms på de populära turistdragande öarna främjar inte precis den ekonomiska utvecklingen eller bidrar till att stimulera företagsamheten.

Som man kan tro kommer pengarna, om nu alla steg kan tas så att överenskommelsen blir verklighet, bara att öka på den grekiska statsskulden och om senast tre år står vi där igen med samma dramatik och ännu högre insatser. Om än med en hel del nya ledare i EU-gruppen.

Min dag då? Jo, tackar som frågar. Träning på Friskvårds, samtal med en god vän, jobb, promenad och så mot kvällningen mer jobb. En högst trivsam och god dag för min del, vilket jag är glad och tacksam för.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.