Skulle ha lagt ett bud

Någon gång tidigare har jag läst om Ciudad Real-flygplatsen i centrala Spanien. Det var Spaniens första privata flygplats och den öppnades 2008 och sedan dess har faktiskt några plan landat och startat där. Men sedan många år är den helt oanvänd och öde. För två år sedan lades den ut till försäljning för 950 miljoner kronor, vilket får anses vara ett gott pris eftersom investeringarna uppgått till 9,4 miljarder kronor.

Men det var inte någon som nappade på det och när flygplatsen nyligen skulle försöka säljas igen var det på auktion. Det fanns ett bud – som antogs. Det var en grupp kinesiska investerare som lade budet och fick flygplatsen med Europas längsta landningsbana för – 90 000 kronor!

Planerna som den kinesiska gruppen investerare har är att göra flygplatsen till en inkörsport till Europa för kinesiska företagare. Det är sannerligen inte en dum tanke.

Det som förvånar mig är att det inte fanns andra budgivare. Tänk vad mycket som skulle kunna göras där i terminalbyggnaderna och på markområdena och det för en minst sagt rimlig kostnad. Det finns ju så många användningsområden och så mycket att göra som både kan utveckla flygplatsen som destination för flyg och för andra aktiviteter. Bara fantasin sätter gränser. Det ska onekligen bli spännande att se vad som händer och om investerarna från Kina lyckas med sina ambitioner. Vilket jag faktiskt tror att de gör.

Så ser jag också i tidningarna och i medieströmmen att det är val i Nordkorea i morgon. Valdeltagandet förväntas bli 100 procent och resultatet är redan klart eftersom det bara finns ett parti på valsedlarna – det regerande Arbetarpartiet. I det partiet är det diktatorn Kim Jung-un som är högste ledare och förste sekreterare och alldeles självklart den som bestämmer allt både i partiet och i den nordkoreanska världen över huvud taget.

En detalj i valet är att det finns en monter för den eller de som vill – men framför allt vågar – stryka över partiets namn och sedan lägga den rösten i valurnan, eller hur det nu går till. Gissningsvis är det inte många, om ens någon, som visar det modet eftersom ett sådant agerande omedelbart och på plats kommer att straffas. Det är ju en plikt inte bara att rösta utan att rösta på det enda partiet. Men att det finns ett alternativ till det enda som ingen vågar använda är naturligtvis bara en gest och eftergift till världen i övrigt för att landet ska kunna kalla sig demokratiskt. Men visst är det bara ett patetiskt hyckleri. Eller vad man nu ska kalla det.

Men i Sverige är allt lugnt. Inga politiska nyheter från riksplanet, på det regionala planet eller från kommunen. Det är ju semestertider och då händer ingenting. Absolut ingenting. Det tycker jag är lite konstigt. Om inte annat borde Norran, exempelvis, skriva om hur det fungerar och vem som har ansvar i en kommun när i princip alla är på semester och ingen ansvarig finns på plats. Hur ser delegationsordningen ut? Väntar man på att ta beslut? Och vad krävs för att de högst ansvariga ska behöva avbryta sina semestrar? Det tycker jag skulle vara intressant att få veta.

Och med de öppna frågorna säger jag tack för i dag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.