Vise män bakom vice statsministern?

Jobb hela förmiddagen och sedan pyssel hemma. Ingen långpromenad i det fina vädret, men en timme med bar överkropp på balkongen för att känna värmen gå in i kroppen. Sådana timmar är guld värda när det börjar dra ihop sig till höst och vinter. Tänk när man under vintern kikar ut genom fönstret och ser på yrsnön, kollar temperaturen som är minus 17 och lusten att gå ut är obefintlig. Att då tänka på att man kanske bara för ett halvår sedan satt halvnaken där ute känns faktiskt gott. För det är ju i så fall bara ett halvår fram till dess att man kan göra det igen.

Det här med vem som ska vara Stefan Löfvens ersättare om han inte kan tjänstgöra som statsminister av något skäl blir en allt märkligare fråga. I och för sig är Regeringsformen kristallklar. Den stadgar att om statsministern utsett en ställföreträdare så ska denne tjänstgöra för honom. Om han inte har gjort det går det statsråd med flest ministerår in i stället för honom och om också denne inte kan så blir det statsrådet som är äldst som tar över.

Det har nu framkommit att den som Löfven har utsett som ställföreträdare, Miljöpartiets Åsa Romson, egentligen inte är hans ställföreträdare. Titeln var något som Miljöpartiet fick som någon form av alibi eller eftergift för koalitionskamratskapet. Varken Löfven, den socialdemokratiska partitoppen, Miljöpartiets regeringsrepresentanter hade propsat på att Romson skulle bli vice statsminister.

Titeln vice statsminister har funnits sedan 1976 och alltid har den, så vitt jag förstår, fungerat som inte bara en titel utan även i praktiken inneburit att den som har fått titeln också är statsministerns ställföreträdare. Så när Stefan Löfven utsåg Åsa Romson till vice statsminister tog förstås alla detta på allvar i den meningen att hon ska ersätta Löfven om något händer honom. Inom regeringen visste man att så inte var fallet. Men det visste man bara där. Nu vet svenska folket det.

Nu är frågan anmäld till riksdagens konstitutionsutskott. Vad menade Löfven med utnämningen? Ingenting? Romson blev en ursäkt för jämställdhet och en galjonsfigur som nu har dumpats från sin post. Dock inte officiellt, men det lär nog inte dröja särskilt länge förrän det sker. Om och när det händer så tror jag inte att något annat statsråd får denna titel. I stället kommer Regeringsformen att gälla och då blir det utrikesminister Margot Wallström som blir ställföreträdare. Jag känner mig i alla fall lite lugnare av detta än att ha levt i tron att Åsa Romson ska kunna bli fungerande statsminister vid en kris.

Det är spännande att titta på vad som menas med att vara vice någonting. En vice ordförande går in i ordförandens ställe, till exempel. I alla andra sammanhang är en person som är utsedd till vice den som ersätter den ordinarie. Konstigt att det inte har gällt i regeringen. Jag hade faktiskt förväntat mig att där inte skulle finnas några låtsastitlar och ansvarsområden utan vare sig ansvar eller områden.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.