Ubåtsfynd och EM-guld

Vad spännande! Ett svenskt vrakletarföretag, Ocean X Team, har efter tips från det isländska företaget Ixplorer Ocean Research hittat en i oskadd ubåt på botten bara en och en halv sjömil från land någonstans längs ostkusten i Mellansverige.

Fyndet gjordes förra veckan och försvarsmakten är naturligtvis informerad. Försvaret har tittat på den videofilm som togs när vraket hittades och den finns förmodligen i delar att ses också på en flera tidningars hemsidor. Bilderna visar definitivt en ubåt och så kallade kyrilliska tecken, vilket åtminstone vrakletarföretaget uppger är talande för en rysk undervattensfarkost.

Hur länge ubåten legat där på botten är det inte någon som kan säga något om. Inte heller är det bekräftat att det är en rysk ubåt. Fortsatta undersökningar kommer självklart att göras och jag blir inte förvånad om Försvaret så småningom bärgar ubåten för att närmare undersöka den.

Eftersom alla luckor är stängda är det troligt att besättningen finns kvar där och det kan ju i så fall bli en lättnad för de anhöriga någonstans att få hem kvarlevorna för begravning. Att det sedan kan bli en del politiska förvecklingar med det land som farkosten kommer från är givet. Och förmodligen blir det ordentlig snurr på diskussionerna, eller rättare sagt spekulationerna, om hur och när svenska vatten har kränkts av främmande makt.

En ubåt från ett annat land som ligger på botten i svenskt vatten är ju helt avgjort ett bevis som inte kan förnekas av någon. Storleken på farkosten är ju så stor att den knappast kan ha förts dit av undervattensströmmar eller av annan anledning ha hamnat där. Felnavigering av en omtöcknad besättning? Knappast.

Eftersom det är rackans sent nu blir det bara några ord om att det svenska U19-landslaget blev Europamästare i dag. Med 3–1 slog man Spanien i finalen där borta i Israel. Det är så roligt och förhoppningsvis blir det ett steg i uppgraderingen och uppskattningen av svensk damfotboll. Sunnanås Lovisa Koss, målvakten, var ju ner en sväng till laget som extrainkallad eftersom det var lite krisartat en stund med målvakterna. Om hon får någon medalj är väl inte troligt. Synd i så fall och synd att inte Sunnanås ytterst lovande och redan nu duktiga forward Christine Tjärnlund fick vara med. Men båda dessa flickor kommer förr eller senare att få plats i landslag. Det är jag övertygad om.

Vill också puffa för matchen som det kombinerade Sunnanålaget ska spela mot TV-laget på Sörvalla 7 augusti. Det blir mycket mer än fotboll som det kommer att bjudas på. Det blir en händelserik och skojig kväll som jag hoppas att så många som möjligt vill uppleva.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.