Permanenta OS till Grekland

Internationella olympiska kommittén (IOK) har bestämt sig för att Beijing får arrangera vinter-OS 2022. I och för sig hade IOK bara ytterligare ett alternativ att ta ställning till – Almata i Kasakstan. Tidigare intressenter som Stockholm, Oslo, Krakow i Polen och Lviv i Ukraina hade hoppat av. Så nu blir det Kina igen.

Jag må säga att jag är kluven till valet. Efter sommar-OS i Beijing har ingenting hänt som förbättrat de mänskliga rättigheterna i Kina. Miljömässigt har det inte heller blivit nämnvärt bättre. Kina kommer än en gång att gå ut med enorm propaganda och om det 2022 fortfarande ser ut som det gör nu med det politiska styret och den diktatur som råder, så blir det inte roligt för dissidenterna som eventuellt tänker ta tillfället i akt att demonstrera för ökade rättigheter.

Inför sommar-OS var det många som sattes i fängsligt förvar och många greps även under spelen för att de inte skulle störa bilden som regimen vill ge av sig själv som en miljömedveten nation som fullt ut respekterar de mänskliga rättigheterna.

En annan fråga är hur i hela världen Kina tänker sig fixa snö och kyla så att det räcker till för att genomföra spelen. Kanske blir det något konstmaterial?

Att arrangera de olympiska spelen har blivit något väldigt eftersträvansvärt för diktatorer. Ja, över huvud taget att arrangera stora tävlingar. Rysslands vinter-OS i Sotji var ju historiens dyraste OS och även i det fallet var det många som fängslades. Miljöbrotten var likaledes många och under uppbyggnaden av anläggningarna var det väldigt många människor som for väldigt illa av flera olika skäl.

Apropå de olympiska spelen och de skenande kostnaderna – vore det inte en god idé att permanenta spelen? Jag tänker mig att Aten och Grekland alltid i fortsättningen får sommarspelen. Där finns anläggningarna (om än de behöver fixas till och restaureras, men det är oändligt mycket billigare än att bygga nya).

Att spelen äger rum på ett och samma ställe skulle spara väldiga pengar. Sedan må väl olika länder kunna stå för arrangemanget som sådant, för att sätta en viss prägel på framför allt invignings- och avslutningsceremonierna. En sådan ordning tror jag också skulle innebära att eventuella mutor och dyra inspektionsresor till kandidatländer kan ställas in.

Ett återkommande sommar-OS i Grekland och Aten, ursprunget till det olympiska spelen, skulle definitivt också innebära ett lyft för det ekonomiskt sargade landet.

Men var ett permanent vinter-OS skulle kunna hållas har jag inte någon idé om. Om det vore möjligt att få till den ordningen är det väl framför allt någonstans där snö och kyla finns även när jorden blir varmare, som kan bli aktuellt.

Och med detta sagt kan jag meddela att dagen började med träning en stund, ett gott samtal och efter det har dagen rullat på i behagligt tempo och till stort nöje för själ och lekamen. Det goda vädret var väldigt välkommet och jag hoppas innerligt att det står sig en stund.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.