Dorotea, Grekland och tomteland

I dag blev det inte något jobb. Men kanske i morgon. Vi får se. Nu spelade det inte någon större roll eftersom jag har en hel del skrivjobb för Sunnanå som ska göras. En del blev gjort i dag och nu är det bara resten kvar. Ett lag i Sunnanå har jag också träffat i dag och det var som vanligt kul. I dag var det de äldsta pojkarna – de som är födda 2000 – som jag mötte och i går var det det de yngsta – de som är födda 2008. Jag kan lugnt säga att man kan och får hantera dem på helt olika sätt när man ska försöka få dem att göra något framför kameran.

Ute i världen har det hänt att den grekiske premiärministern Alexis Tsipras meddelat sin och sin regerings avgång. Ett nyval ska hållas 20 september. Det var väl det enda som Tsipras kunde göra i den rådande situationen. Han och hans parti Syriza vann ju valet i januari i år på löften att inga ytterligare åtstramningar skulle ske och att allt i stort sett skulle återgå till det gamla. Folk skulle få tillbaka sina jobb och pensionerna skulle återställas.

Nu blev det inte riktigt så. Vad som har hänt är att Grekland och regeringen Tsipras i stället har tvingats till nya åtstramningar, till försäljningar av statlig egendom och till effektiviseringar inom en rad sektorer för att få ekonomin att fungera bättre. Allt detta har tvingats fram för att landet ska få nya lån som till största delen ska användas till att betala gamla lån.

Ja, det är en soppa, som alla har förstått i år. Och än är det inte slut. Framåt höstkanten är det dags för nya betalningar och det återstår att se om de grekiska väljarna till dess har lagt sina röster på ett sådant sätt att en ny regering kan tillträda. Alexis Tsipras hoppas förstås att han ska kunna fortsätta regera men då med en annan majoritet. Partiets vänsterflygel har obstruerat mot uppgörelserna som har gjorts med EU-kommissionen och Europeiska centralbanken. Troligt är att den gruppen bryter sig ur och kanske bildar ett nytt parti som står ytterligare något åt vänster. Medan Syriza i sin tur makar sig en smula åt höger.

Fortare än vi anar – i början av december – kan vi rikta blickarna mot skyn för att se när de så kallade tomteflygen passerar över Skellefteå på väg till Rovaniemi. Men något är kanske på väg att hända. Den finska kronofogdemyndigheten vill ha 200 000 euro av ett företag som driver Jultomtens kontor i Jultomtens verkstadsby. Kontoret som lär vara en attraktion i sig har förlorat många besökare och då främst från Ryssland. Men företagets representant tar det kallt – det är ju en vecka kvar till dess pengarna ska betalas…

På SVT:s Västerbottensnytt hörde jag att den mer än tre år långa ockupationen av sjukstugan nu har krönts med framgång. Grattis till det alla Doroteabor. De åtta vårdplatserna ska inrättas igen någon gång efter årsskiftet och därmed återgår allt till hur det var innan landstingsmajoriteten av socialdemokrater och miljöpartister tog bort vårdplatserna. Segern är total och jag vet inte riktigt hur de ansvariga kan förklara det här. De erkänner i alla fall inte rakt av att de gjorde fel.

Att vårdplatserna är tillbaka beror på att landstinget och kommunen har kommit överens om att dela på kostnaderna, om jag förstod det rätt. Må vara. Men nog kunde väl dessa parter ha kommit överens om det på ett enklare sätt än vad som nu blev fallet. Än en gång alla Doroteabor – grattis

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.