Löjeväckande dom

Egentligen är det löjligt. James Holmes, som 2012 sköt ihjäl tolv personer och skadade 70 på en biograf i Aurora, Colorado, 2012 har nu fått sin dom. I samband med rättegången så slapp han dödsstraff eftersom en jurymedlem inte ville att han skulle dömas till döden. I stället blev det så att Holmes fick livstid – minst sagt. Han fick tolv livstidsdomar – en för varje dödsskjutning och därtill 3 318 (!) år i fängelse. Det är ett straff som ska avtjänas ”i följd”, som det heter i domslutet.

Men hur är det egentligen i riktiga livet och enligt livets lagar? Kan man dömas till mer än livstid? Nu fick han tolv livstidsdomar och därtill tusentals år bakom lås och bom. Då tycker jag det blir löjeväckande. För hur är det tänkt att de amerikanska myndigheterna ska hantera det när han väl dör i fängelset. Ska han begravas innanför murarna för att på det sättet avtjäna sitt straff. Och så får väl några människor år 5 300 någonting och fundera på varför det låg en person begravt just där i det som då antas ha varit ett fängelse.

Ja, detta förstås om människan då fortfarande befolkar världen och om det då finns något intresse av kolla bakåt, som vi i dag tittar tillbaka på exempelvis det antika Egypten och föreställer oss hur livet levdes där och då.

För vilken förhärdad besinningslös person som helst så lär ju inte det i dag utdömda straffet mot Holmes vara mer avskräckande än om han dömts till livstid och till att dö i fängelset.

Det var kul i dag också i Beijing när Angelica Bengtsson blev fyra i stavfinalen med ett nytt fint svenskt rekord på 4.70 meter. Jag såg hennes försök på 4.80 och av det jag såg och med mina amatörögon kunde bedöma skulle hon ledigt ha klarat den höjden om ställningen varit lite längre fram. I stavhopp kan ju ställningen flyttas fram och tillbaka en bit beroende på hur den enskilde idrottaren vill ha det.

Så har regeringen presenterat vad höstbudgeten kommer att innehålla. Det mest är känt sedan tidigare. Det blir en satsning på jobben och kanske lite rundhänt utlovas 150 000 nya jobb under de två närmaste åren. Det ska bli fler platser på folkhögskolor, yrkeshögskola och komvux. Nästan sex miljarder kronor ska satsas på att få fart på byggandet. Det finns anledning för mig att skriva mer om budgetförslaget när det väl presenteras för riksdagen. Det är ju oroligt borta i Kina och fram till det att budgetförslaget verkligen ska presenteras så hinner måhända något hända som gör att regeringen får skriva om delar av förslaget.

För min egen del har det blivit jobb i dag och dessutom aktiviteter i och för Sunnanå. Nu är det bara två lag kvar att möta. Och det gör jag i morgon i en förhoppning om att det inte ska regna.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.