Pris vi får betala

Som alla andra dagar har den också den här gått sin gilla gång. Ett dåligt och ovälkommet besked precis nu förmörkar tillvaron denna fantastiska dag med blå himmel och inte ett moln i sikte. Må det gå bra för den som drabbats. Vi håller tummarna för det.

I dag for vi ut på shoppingrunda. Jag är ju inte precis den som älskar att gå i affärer och jag blev glad när jag noterade att det åtminstone i en affär fanns det fyra-fem skinnfåtöljer som jag andra kan sitta och pösa i i väntan på att de som handlar ska ha tummat på allt som kan tyckas vara intressant. Det var gott att sitta där en stund.

Det är alltid fascinerande för mig att kolla in shoppingen. Det kan man ju göra utan att för den skulle ranta runt i affärerna själv. Affärerna är i regel jättestora och strömmen av kunder konstant. Det gäller i alla små områden där affärerna samlas. Inte sällan vid sidan av de stora vägarna. Trafiken är intensiv och snabb, men flyter på bra. Landet är ju verkligen bilburet och vanan vid trafiken påfallande.

I nyhetsfloden ser jag att EU har bestämt sig för att förlänga sanktionerna mot Ryssland för annekteringen av Krim och landets inblandning i striderna i östra Ukraina. Visserligen har striderna för tillfället upphört, men det var inte tillräckligt för EU att lyfta sanktionerna. Jag tycker nog att det är ett riktigt beslut som fattats. Ryssland under Vladimir Putins ledning är ett land som anser sig ha och ta rättigheter som det inte har. Det kan och får inte gå opåkallat förbi.

Å andra sidan är det mycket som pågår på olika håll i världen som det samlade världssamfundet eller en grupper av länder tycks strunta i. Som kriget i Syrien exempelvis. Sedan mars 2011 har president Bashar al-Assad fört ett krig mot befolkningen. Han har och har haft stöd av Ryssland och Kina, som sagt nej till alla tänkbara ingrepp mot landet i FN:s säkerhetsråd. Iran är förstås inblandat och sedan terroristorganisationen IS blandat sig i konflikten för att skapa och utöka sitt så kallade kalifat, har situationen blivit sådan att IS tycks bekämpas av nästan alla.

Att inte världen har kunnat samlas för att få stopp på kriget i Syrien är en tragedi utan like. Halva befolkningen är på flykt och trots att regeringen nu slåss mot IS fortsätter angreppen mot den så kallade oppositionen och befolkningen.

Jag såg en insändare i en tidning härförleden som presenterade ett förslag som en konsekvens av den stora flyktingströmmen som nu söker sig till Europa. Nämligen att länderna ska skicka räkning till president Assad på vad flyktingmottagningen kostar de olika länderna. Det skulle naturligtvis bara vara en symbolisk handling som president Assad kan strunta i helt och hållet.

Så kanske är flyktingströmmen till Europa ett pris som vi får betala för vår underlåtenhet att på något sätt ingripa i händelseförloppet så att kriget förkortats. Nu fortsätter dödandet och förstörelsen av landet dag efter dag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.