Bedrövligt att lyssna på

I går kväll tittade jag på ett direktsänt tal av den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Han hade samlat drygt 18 000 personer i Dallas och någon kväll dessförinnan hade han, berättade han, dragit 31 000 personer till en arena i Atlanta. Eftersom han är huvudpersonen i den amerikanska politiken just nu var det intressant att lyssna på honom. Intressant och skrämmande. Med det stöd som han tydligen har i opinionen bland republikanerna så är det – i dagsläget – onekligen en del som talar för att han kommer att bli utsedd till partiets presidentkandidat som ställs mot den kandidat som demokraterna så småningom tar fram.

Vad sa han då? Vilka politiska frågor behandlades? I stort sett två – och det dröjde länge innan han kom fram till dem. Kraftigt sänkt skatt för personer och företag samt ett stopp för illegal invandring. De som illegalt har tagit sig in i landet ska ut och inga nya illegala invandrare kommer att få sätta sin fot på amerikansk mark.

Men det mer än en timme långa talet handlade mest om – Donald Trump. Han berättade om sig själv och om hur duktig han är att tjäna pengar och bygga hus och vägar. Inte sällan talade han om sig själv i tredje person och han var lite irriterad över att ”Trump” inte nämndes så ofta som han tycker att han ska nämnas i medierna och när olika opinionsundersökningar presenteras.

Det var mycket om namns nämnande och alla nämndes vid förnamn. I ena stunden kritiserade han tv-bolaget NBC för att de inte lyssnat på hans nej till att delta i ytterligare en säsong av ”The Celebrity apprentice” och i den andra stunden lovordade han bolaget för att de i stället valt hans vän Arnold, Arnold Schwarzenegger, att bli ny programledare. Donald Trump nämnde också att han under åren som programledare tjänat över 200 miljoner dollar på serien ”vilket är mycket pengar också för mig”.

Jag blev faktiskt bedrövad av hans tal. Utanför lokalen demonstrerade, enligt uppgift, 1500 personer mot honom och hans idéer att bygga mur mot Mexico – ”en mur som Mexico kommer att få betala” – och hans uppenbart negativa attityd mot främlingar som ”inte bidrar” till att göra USA stort igen. ”Dump Trump” var demonstranternas slagord.

I medierna och då inte minst på CNN som visar en nedräkning i sekunder till dess att debatten börjar i morgon kväll amerikansk tid, pratas det nästan bara om vad som har sagts och vad som kan tänkas sägas i debatten. Allt – varje tonfall, varje nyans – analyseras och i mina ögon kan det bli en höna av varje tänkbar fjäder. Däremot har jag inte hört ett ord om att skandalen för ett par år sedan när staten inte längre hade pengar och stängde ner verksamheten i nästan tre veckor, faktiskt kan upprepas. Innan fredag måste kongressen komma överens om fortsatt finansiering. I dag finns det inte, så vitt jag förstår och har snappat upp, inte särskilt stora förhoppningar om att en överenskommelse ska kunna nås.

Hemma i Sverige ser jag att riksdagen har öppnat och att statsminister Stefan Löfven har läst upp regeringsförklaringen. Jag har inte satt mig in i den i detalj. Det är uppenbarligen, i vanlig ordning, mycket som tas upp och mycket som ska göras. Som alla regeringsförklaringar rymmer den ambitioner och målsättningar.

Det som gör mig lite fundersam är emellertid hur mycket som regeringen kommer att verkligen klara av. Decemberöverenskommelsen handlade om att regeringen ska få igenom sin budget, men man kan vara ganska säker på att oppositionen säkerligen kommer att försöka sätta käppar i hjulen när sakfrågorna ska behandlas. Jag kan inte riktigt tro att regeringen får igenom allt vad den vill under det kommande riksdagsåret eller ens fram till nästa val 2018.

Det blir garanterat en hel del att skriva om under året som kommer.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.