Ny skolskjutning

Det som nyheterna domineras av här nu är den den artonde skolskjutningen i år i USA. Runt middagstid – den tid som gäller här på östkusten – kom rapporterna om att en skolskjutning pågick på Umpqua Community College i den lilla staden Roseburg som ligger en bit söder om Portland i delstaten Oregon. Minst tio elever sköts till döds och mer än 20 har skadats.

Det var en grabb i 20-årsåldern som tydligen hade gått från skolsal till skolsal och skjutit på alla som han såg. Än en gång en tragedi förstås. Enligt Washington Post har det förekommit masskjutningar en gång om dagen i år i USA.

Stillsamt funderar jag på hur lång tid som det ska ta innan det införs federala lagar som förbjuder folk att ha vapen i USA. Var och varannan person har antingen vapen hemma eller bär dem alltid med sig. I det senare fallet är det typ revolvrar eller pistoler – jag vet banne mig inte skillnaden. Men handeldvapen kanske man kan säga.

Om jag förstått saken rätt finns det i den amerikanska konstitutionen att varje invånare har rätt att beväpna sig för att skydda sig själv, sina nära och sina ägodelar. Eller om det var sitt hus eller sina ägor. Den rättigheten är djupt rotad och opinionen är nog fortfarande för att denna rättighet ska behållas. Men kanske – och förhoppningsvis – håller opinionen på att vända efter det att så många masskjutningar ägt rum och ständigt återkommer.

Våld föder våld och vapen har man ju för att förr eller senare använda det eller dem. Skjutglada människor som skjuter först och frågar sedan finns det både i den breda allmänheten och inom polisen. Det finns också tiotusentals traumatiserade före detta soldater som kan utgöra en fara för allmänheten.

På flera sätt är USA ett i detta avseende märkligt samhälle. Samhället är genom olika myndigheter ständigt på alerten mot eventuella terrorister som smider ränkor mot landet och dess invånare. Att landet är på alerten mot detta hot får väl anses vara legitimt; det är alla länder mer eller mindre uttalat nuförtiden.

Samtidigt tycks det – åtminstone för utomstående – vara så att den största faran mot den egna befolkningen när det kommer till angrepp mot oskyldiga är människor som av olika anledningar finner skäl för att döda andra. Och då helst så många som möjligt på så kort tid som möjligt.

Ja, det blev ämnet för dagen. Nu i kväll blir det väl packning som gäller för omkring ett dygn framåt är vi på flygplatsen för att gå igenom kontroller och så småningom sätta oss på planet som bär iväg oss en bit hemöver.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.