Guppig hemresa

Det är skönt att vara hemma igen. Men det var inte roligt att höra att grannen hade fått en stroke. Lyckligtvis av det lättare slaget – men ändå. Livet förändras kraftigt på ett ögonblick och när man hör talas om sådant blir det alltid en nyttig tankeställare att man inte ska skjuta upp saker och ting. Det finns ju inga garantier för framtiden. Egentligen inte för en minut eller en timme framåt.

Jodå, hemresan från Washington via Reykjavik gick alldeles utmärkt. Upp till Reykjavik är ju flygtiden närmare sex timmar när färden går österut. I nästan fyra timmar var det turbulent, men det kan man ju inte göra något åt. Fort gick det i jetströmmen – det snabbaste jag noterade på skärmen framför mig var att vi hade en hastighet mot marken på 1 080 km/tim. Fort, men guppigt.

Än en gång måste jag orda om terminalbyggnaden i Reykjavik. Den är för liten för den trafikmängd som passerar. Massor av folk som låter sig transporteras mellan Europa och USA/Kanada. Få sittplatser bidrar till att det mest är ståplats som gäller, såvida inte passagerarna är unga och viga och sitter på golvet. Skyltningen är inte heller överdrivet klar. Dock vi kom dit vi skulle och det är väl egentligen huvudsaken.

Flyget mellan Island och Stockholm gick galant och sedan väntade många timmar på Arlanda innan planet, som näst sista plan för dagen på inrikeslinjerna, skulle gå till Skellefteå. Från Stockholm och hem var det inte en skakning i planet. Som att sitta hemma i soffan.

Det blev en lång dag. Innan vi kom i säng hade vi varit vakna i bortåt 36 timmar. Det var inte särskilt svårt att somna sedan – om man säger så.

Dagen har bara varit fylld av sedvanligt bestyr efter en resa. Uppackning och tvättning och så vidare. Jag följde förstås Sunnanås match på Fotbollförbundets livescore och kunde nöjd konstatera att Sunnanå vann borta mot Älta med 0–3. Kul för tjejerna och för laget. En hel del pappersjobb har det också varit och det fortsätter i morgon. Under tre veckor hinner mycket hända och det är många A4 som ska pärmas.

Det intressantaste i dag i nyhetsväg är väl det som DN berättar om. Nämligen att infrastrukturminister Anna Johansson eventuellt har gjort sig skyldig till så kallat ministerstyre. Enligt en tjänsteman på Trafikverket fick man order om att betala ut driftstöd till flygplatserna som får sådant. Men även till flygplatserna i Kalmar och Skellefteå. Driftstöd till de två senare och större flygplatserna måste beviljas av EU-kommissionen innan de betalas ut.

Vi får väl se vad Norran skriver om det i morgon. För jag tar för givet att tidningen nappar på en sådan nyhet som kan innebära att flygplatsen fått driftstöd utan att rättmätiga beslut har tagits.

Nu stundar kvällen och den ser lugn ut, vilket jag ser fram emot. Veckan som kommer bjuder dock på en hel del att göra.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.