Jobb försvinner

89 procent av mer än 2000 företag från olika delar av byggbranschen svarar i en enkät att rotavdraget betytt mycket för att minska svartarbete. Därtill svarar nio procent att det har betytt ganska mycket. 71 procent av företagen uppger i samma enkät att det nu aldrig förekommer att kunder frågar om att få ett arbete utfört utan kvitto. Innan rotavdraget var det 43 procent som svarade att det var vanligt och 31 procent som sade att det var väldigt vanligt.

Det står att läsa i dagens Dagens Nyheter. Vd:n för Sveriges Byggindustrier, Ola Månsson, säger i samma artikel att rotavdraget skapade 21 000 vita jobb i byggsektorn. Han var tidigare regionchef på ett installationsföretag som finns över hela landet. I artikeln hänvisar han till förhållandena i Skellefteå.

Innan rotavdraget infördes hade det företaget inga jobb från privatmarknaden, men efter det fick företaget en bas på 20 procent av verksamheten med privata kunder.

Att jag skriver om detta beror naturligtvis på att regeringen i sin outsägliga visdom har beslutat att halvera rotavdraget. Samtidigt som rutavdraget försämras. Dessa beslut kommer att tämligen omgående resultera i att byggföretagen får dra ner på antalet anställda. Av rutiga skäl och randiga orsaker ringde jag innan jag for till USA till ett antal byggföretag.

Inget av företagen hade tid med något nytt jobb före årsskiftet. Alla ska ha sina jobb gjorda innan rot försämras och jobben blir dyrare. Man behöver inte vara särskilt smart för att inse att svartjobben kommer att öka redan nästa år. Det är en dörr som regeringen öppnar mot en svart marknad och jag förstår faktiskt inte varför regeringen gör så. Jo, den säger att pengarna som staten sparar på att minska subventionerna ska användas till att bland annat skapa jobb.

Så kontentan blir att regeringen tar med ena handen och försöker ge tillbaka med den andra. I sammanhanget är det inte helt ointressant att Konjunkturinstitutet, Finanspolitiska rådet och Ekonomistyrningsverket varnar för att regeringens politik kan leda till färre jobb.

I dag har också Centerpartiet presenterat sitt budgetförslag. Jag må säga att det är sympatiskt eftersom grunden i det består av att rot- och rutavdragen ska vara kvar, att arbetsgivaravgifterna för unga ska vara desamma som tidigare samt att arbetsgivaravgifterna slopas helt för den första anställda i ett företag i två år upp en lönenivå på 180 000 kronor per år.

Spännande är det också att Centern vill ha fler så kallade enkla jobb för att få ned arbetslösheten ovh för att ge fler chansen att komma in på eller tillbaka till arbetsmarknaden. Sverige har, menar partiet, lägst andel jobb av den typen i hela OECD-området. Onekligen ligger den något i det resonemanget, tycker jag. En sådan politik eller snarare strukturförändring är ju ingenting som motverkar ambitionen att svenska företag ska ligga i spets på sina områden för att därmed kunna hålla kvar eller till och med öka sin internationella konkurrenskraft.

På söndag blir det partiledardebatt i SVT och den blir förstås kul att lyssna på. Även om risken är uppenbar att det blir ungefär samma tjafs som alltid. Men det faktum att allianspartierna lägger fram olika förslag gör det lite mer spännande och det är säkert något som Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att försöka utnyttja genom att tala om splittring i den borgerliga gruppen.

Oj då, det blev mycket politik helt plötsligt. Avslutar därför med att jag jobbat på förmiddagen, hjälpt en vän med pappersjobb samt haft möte med styrelsen för Sunnanå SK.

I morgon blir det också en händelserik dag hoppas jag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.