Oförklarligt – än så länge

Än en gång har det inträffat en flygolycka vars orsak än så länge är ett mysterium. Ett ryskt charterplan som ägdes av företaget Kolavia startade från den egyptiska turistorten Sharm el-Sheik tidigt i morse. Drygt 20 minuter senare försvann det från radarn när planet låg på marschhöjd. Planet slog ner i ett område söder om al-Arish på Sinaihalvön och alla 224 personer ombord har omkommit. De första bilderna av det sönderslagna planet som visats på Aljazeera visar att området där planet kraschade var ganska plant.

Det finns uppgift om att planets piloter några minuter innan det försvann hade begärt att få ändra kurs och landa i Kairo. Därefter hördes ingenting. Det finns också uppgifter att delar av besättningen under tidigare besök hade framfört misstankar om att planet hade motorfel då det hade svårt att starta motorerna.

Den så kallade svarta lådan är hittat och kommer självklart att analyseras och det tycks som om ryska flygsäkerhetsmyndigheter redan har startat en utredning. Förra året riktades en del kritik mot bolaget, som hade rättats till.

Flygolyckor är väldigt ovanliga och flyget är ett väldigt säkert transportmedel. När en olycka inträffar blir dock konsekvenserna stora eftersom det är många som ryms i ett modernt passagerarplan. Fram till olyckan i dag var 2015 det säkraste flygsäkerhetsåret med 298 dödsoffer i 14 haverier. Den genomsnittliga dödssiffran under de tio senaste åren är 659 personer i 27 haverier.

Ser man till antalet plan som är i luften (just nu i skrivande stund är det nästan 10 000 plan i luften i världen, åtminstone plan som registreras av Flightradar24.com) så förstår man att det är säkert att flyga. Och detta är, vilket kan noteras, en lördag. Under vardagarna är trafiken mycket tätare. Kolla in på sajten och se flygrörelserna – det är intressant.

Nu är det emellertid lördag kväll och jag ska vara en smula trevlig i hemmavaron. Och det ursäktar ni mig säkert för. Dagen har varit god, må jag också meddela.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.