Polisfrågor och företag

Det är verkligen inte så ofta som poliser i Sverige omkommer under sin tjänstgöring. Det ska vi vara tacksamma för. Men i morse hände det. En polis dog och en annan skadades svårt när deras bil åkte av vägen och hamnade upp och ned i en sjö i Fredrika i Västerbotten. Upp och ned, halvt på isen halvt i vattnet precis som polisbilen, hamnade även den bil som de följt efter. Naturligtvis är händelsen sorglig för polisernas anhöriga och kolleger.

Men olyckan kommer i sinom tid att kräva flera svar. Den bil som poliserna började jaga hade inte stannat vid en trafikkontroll i Örnsköldsvik. Polisen upptog då förföljandet och ”jagade” den andra bilen i uppskattningsvis tio mil innan olyckan inträffade. Enligt uppgift i TV4:s Brottsplats Sverige nu på kvällen ska förföljandet ha börjat i Örnsköldsvik 40 minuter tidigare. Det har alltså gått fort. En fråga är varför förföljandet fortsatte så långt som i tio mil? Hur länge skulle det ha fortsatt om olyckan inte inträffat? Hade någon arbetsledare inom polisen gett klartecken till den långa jakten?

Frågorna måste få ett svar. Tilläggas kan att den person som polisen jagade klarade sig relativt oskadd vid olyckan och nu är försatt på fri fot, misstänkt för grova trafikbrott och ringa narkotikabrott samt för att inte ha stannat på polisens uppmaning.

Det som man annars talar om i dag – och har gjort under en längre tid – är förstås flyktingströmmen. I dag gick migrationsminister Morgan Johansson (S) ut med budskapet att Sverige inte längre kan garantera tak över huvudet för de flyktingar som förväntas komma under de veckor som återstår av det här året. Och inte heller under nästa år. Nu har tält börjat sättas upp och fria ytor i exempelvis Migrationsverkets reception har utnyttjats som sovplatser för flyktingarna. Idrottshallar och lediga kontorslokaler kommer att tas i bruk, men även sådana platser kommer snart att vara fullbelagda.

Sverige har vädjat om hjälp hos EU-kommissionen, men det är inte troligt att andra EU-länder kommer att hjälpa till att ta emot de som inte Sverige kan svälja. Prognosen är Sverige i år kommer att få ta emot 160 000 asylsökande. Det är dubbelt så många som under de kritiska åren i början av 90-talet när flyktingar från Balkan sökte sig till Sverige.

Undan för undan har regeringen skickat ut signaler om att antalet asylsökande börjar bli för många. Det skulle inte förvåna om regeringen tämligen snart kallar till nya överläggningar med oppositionen för att få fram ytterligare beslut som är ägnade att något hejda flödet av inkommande asylsökande. Vi får se när en sådan inbjudan kommer. Jag tror att den inte är långt borta.

Mitt i all information om flyktingsituationen hittade jag en artikel om Better Shelter. Det är ett svenskt företag som växt fram efter ett designprojekt i Hällefors. Idén är stabila hus som kan sättas upp tillfälligt. Företaget har växt fram i nära samarbete med IKEA Foundation och UNHCR. Husen kommer i platta paket och sätts upp av fyra personer utan redskap på mellan fyra och åtta timmar. Paketen innehåller ramar, paneler och ett system som ger elektricitet. Huset är garanterat väderbeständigt och funktionellt i minst tre år. Det är först i år som husen har börjat tillverkas och distribueras ut över världen. 10 000 hus beräknas kunna sättas upp i år och första gången som huset visades för svensk publik var under Almedalsveckan i år. All vinst återinvesteras och/eller förs vidare till filantropiske ägaren, The Housing for All Foundation som är grundat av IKEA Foundation.

Onekligen en imponerade produkt som i dessa dagar med mer än 60 miljoner människor på flykt har en global framtid. Huset kostar cirka 15 000 kronor.

Medieutredningens första rapport presenterades i dag. Den är också värd att kommentera. Men det väljer jag att vänta med.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.