Både väntat och oväntat

Plötsligt kom det – beslutet att Sverige inför gränskontroller för att bättre kunna hantera flyktingsströmmen. Regeringen kommer att fatta det beslutet i morgon på regeringens sammanträde och beslutet träder i kraft klockan 12 på dagen. I tio dagar ska gränskontrollerna vid åtminstone två inpasseringspunkter i södra Sverige gälla och sedan kan det förlängas med 20 dagar i taget så länge regeringen anser att det ska gälla.

Beslutet är en följd av att Migrationsverket i dag talade om för regeringen att situationen är omöjligt kaotisk och att något måste göras för att få en bättre ordning. Och det är inte ett beslut som kommer att tas bara för att Moderaterna och Kristdemokraterna tycker att det ska införas gränskontroller. Kristdemokraterna framförde det kravet så sent som tidigare under dagen.

Exakt vad som kommer att hända när kontrollerna upprättas och hur kontrollerna ska äga rum är det inte någon som vet. Tull och polis kommer i natt förmodligen att lägga upp riktlinjer för dessa kontroller och sedan gäller det att få en organisation på plats till i morgon klockan 12. Det blir en prövning för dem. Av nyhetssändningarna att döma visste inte polisen någonting om detta när regeringen och inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade nyheten på en presskonferens i kväll.

Ett annat beslut som kommer att tas är att färjerederierna kommer att få ansvaret för att kräva legitimation av alla resenärer. Om de inte har någon id att visa upp så får de heller inte åka med färjorna. Beslutet tar ett tag att genomföra, men gissningsvis kommer rederierna redan i morgon att börja tillämpa det som snart kommer att gälla. Särskilt mot bakgrund av att rederierna i dag inte har kontroll på vilka eller ens hur många som åker med fartygen.

Effekterna av den gränskontroll som börjar gälla i morgon återstår att se. Migrationsverket kan tänka sig att antalet asylsökande kommer att öka i och med att många som i dag kommer till Sverige reser genom landet utan att söka asyl för att i stället göra det i Norge eller i Finland. Dessa får nu bestämma sig för om de ska söka asyl i Sverige i stället eller – vända om för att försöka ta sig till Norge och Finland på en annan väg eller på annat sätt.

Det ska som sagt bli intressant att se hur kontrollerna kommer att fungera. Rimligtvis bör de snart nog följas av en form av snabbprövning om asyl ska beviljas eller inte. I annat fall blir ju gränskontrollen en form av flaskhals vilket möjligtvis ger myndigheterna och kommunerna i landet en smula längre tid på sig att ordna boenden och personal. En snabbare asylprövning och – en snabbare avvisning av dem som inte bedöms ha asylskäl – måste dock vara så rättssäker som möjligt. Ska prövningen ske snabbt ökar förstås risken för att den inte är rättssäker och den väg som regeringen väljer – eller rättare det sätt på vilket prövningen rent praktiskt kommer att gå till – måste bli en balansgång där rättssäkerheten förmodligen blir den faktor som man sätter på undantag.

Jag tar också för givet att regeringen så snart som möjligt kommer att kalla till partiöverläggningar med oppositionen för att försöka dra upp riktlinjer som är en smula mer långsiktiga och som är politiskt hållbara.

Det var den stora nationella nyheten i dag. En betydligt mindre nyhet, men viktig för flera och rolig att registrera för mig, är att det nu blivit klart med en ny tränare för Sunnanås damlag. Det blir den 26-åriga amerikanskan Jackie Bachteler som tar över ansvaret för laget efter Martti Tikkanen som varit huvudtränare för laget under fem säsonger. Jackie Bachteler kommer till Skellefteå vid månadsskiftet någon gång.

Nu när det är klart med tränare så kommer det säkerligen också snart att bli relativt klart med vilka spelare som väljer att fortsätta. Alltid är det ju så att spelarna gärna vill veta vem som blir tränare innan de bestämmer sig för att stanna eller söka utvecklingen i någon annan klubb. Jackie Bachteler är ett spännande namn och hon har höga ambitioner. Det senare delar hon ju med alla andra tränare.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.