Fungerade bra

I dag upprättades så gränskontrollen som formellt beslutades på regeringssammanträdet i förmiddags. Men kontrollen aviserades redan i går och som jag förutspådde började rederierna omedelbart att kontrollera passagerarna som skulle åka mot Sverige. De som inte kunde legitimera sig fick inte heller köpa biljett. Detta trots att det formella kravet på rederierna förmodligen ligger ett par veckor bort.

Av rapporterna att döma har kontrollerna fungerat relativt bra. Polisen har varit närvarande vid tågstationen i Malmö, vid färjeterminalerna i Skåne, Göteborg och Varder samt vid Öresundsbrons norra fäste. En del personer som inte hade identitetshandlingar och som inte heller ville söka asyl i Sverige avvisades på en gång, medan de flesta utan handlingar valde att anmäla sig som asylsökande.

Regeringen har dessutom i dag beslutat att lägga fram en tilläggsbudget som innebär att kommuner och landsting i stort sett omedelbart får extra pengar för att klara effekterna av flyktingströmmen. Drygt åtta miljarder kronor ska delas ut till kommunerna och 1,5 miljard till landstingen. För vår del får landstinget i Västerbotten 32,1 miljoner kronor och Skellefteå kommun 71,6 miljoner kronor. Det står, om jag förstått det hela rätt, kommunerna fritt att använda pengarna där de behövs bäst.

Regeringens tanke är att flyktingmottagandet inte ska innebära att besparingar måste ske på skola, vård och omsorg. Pengarna fördelas efter hur många flyktingar som kommunerna har tagit emot och det i sin tur innebär att Skellefteå får mest pengar av kommunerna i Västerbottens län.

Ibland förstår man ingenting. Jag läser en nyhet från Östersund där ett litet barn, två år gammalt, utsattes för våld. Det var vid 18-tiden som barnet tillsammans med sin familj befann sig på busstorget. Plötsligt rusar en man fram och slår ner barnet och börjar sparka på det. Sedan försvinner han på cykel. Polisen har ännu inte fått tag på förövaren. Barnet fördes till sjukhus och har fått lindriga skador.

Men hur kan någon ens komma på tanken att slå ner en tvååring och börja sparka på honom eller henne. Måste ha varit en riktig knäppskalle. Förhoppningsvis får polisen tag på honom.

Apropå Östersund så drar ett gäng ungdomar dit i morgon bitti. Det är länslagen i fotboll – flickor och pojkar -99, alltså 16-åringar, som ska spela Cup Kommunal (tjejerna) och Postnord Cup (grabbarna). Sofia Lindmark, Sofia Lindfors och William Rönnlund från Sunnanå är uttagna i lagen. William har hela tiden spelat i Sunnanå men spelar nu för SFF  U17.

Jag kommer att skriva mer om det på sskbloggen.wordpress.com i morgon.

Dagen för mig har varit god, kan jag avslutningsvis rapportera.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.