Hotnivån höjs

Säkerhetspolisens beslut att höja hotnivån i landet till en fyra har säkerligen fog för sig. Våra underrättelsetjänster skulle förmodligen inte ha gått ut med detta om de inte snappat upp information som tyder på att hotbilden faktiskt har ökat. Av högst begripliga skäl vill man inte säga så mycket, men offentligt är att en person är anhållen i sin frånvaro och att denna person uppenbarligen har med hotbilden att göra.

Men är det då skäligt att höja hotbilden i hela landet därför att polis och säkerhetstjänsten letar efter en person? Jo, uppenbarligen finns det sådana skäl. Ett sådant kan vara att det här hos – också – finns personer som har varit nere i Syrien och slagits för dessa islamistiska våldsgrupper och då specifikt för IS. Eller om man ska kalla dem för Daesh, vilket de inte lär tycka om. Men som jag inte tror berör dem ett dugg.

Efter vad jag har förstått har Säkerhetspolisen koll på dessa individer och även om det är oklart hur mycket och i vilken form de varit engagerade i strider och mördande, så är det tydligt att de har visat sympatier för den våldsamma islamistiska terrororganisationen. Det är fullt tänkbart att dessa unga personer kan lockas eller förmås att också begå terrorhandlingar i Sverige. Om den person som nu eftersöks har till uppgift att organisera något dåd här så finns det kandidater som ställer upp. Eller i alla fall tidigare har ställt upp på våldsideologin. Den som eftersöks har säkerligen också en viss koll på var dessa personer finns.

Vi får väl hoppas och tro att våra myndigheter och säkerhetsorganisationer har så pass bra informationer att dåd kan hindras. Den högre hotnivån innebär ju bland annat att vissa platser har en ökad synlig övervakning. Men samtidigt som vi lever våra liv precis som vi brukar leva dem, så går det aldrig att garantera att någonting inte kommer att hända. För så är det att det finns inte någon hundraprocentig säkerhet någonstans här i världen. Vi kan inte skydda oss mot allt överallt och alltid.

Om och när någonting händer i form av terrordåd och personer kanske blir dödade och skadade så är det självfallet tragiskt och hemskt på alla sätt. Men det är lika tragiskt och hemskt vare sig det händer här i Sverige eller om det sker i Paris, i Beirut eller i luften över Sinaihalvön eller var som helst i världen. Oskyldiga människor som blir offer för våldsamma människor som inte skyr några medel för att tillskansa sig makt och pengar utifrån en till synes religiös utgångspunkt är tragedier. Varje gång och för varje individ.

Sett i historiens ljus har tyvärr sådant alltid förekommit. Det tycks ligga i människans natur att ibland under vissa omständigheter och villkor, som kanske skiljer sig åt genom århundradena men som i grunden drivs av samma kraft – strävan efter makt och herravälde, utöva våld för att kunna regera.

Hur polisen ska kunna hantera den ökade pressen och de ökade kraven återstår att se. Redan i dag tas poliser från resten av landet till de städer och områden där den införda gränskontrollen är som mest koncentrerad. En högre hotnivå kräver fler poliser också på andra ställen i landet. Jag tror att detta kommer att resultera i att politikerna i samstämmighet väldigt snart kommer att återinföra beredskapspoliser och att ett antal sådana kommer att – eller måste – snabbutbildas. De kommer garanterat att behövas i framtiden. Åtminstone om man ska döma efter hur situationen utvecklas i samhället för närvarande.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.