Frågor reses

Det känns som att det är något lurt med den stora polisinsatsen som sattes in i Boliden i går och som resulterade i att – enligt uppgift – nio personer greps och polishuset i Skellefteå spärrades av med beväpnade poliser. Ja, poliser är alltid beväpnade men den här gången hade de ”förstärkningsvapen” som det heter.

I onsdags höjdes hotnivån till fyra i landet. En man anhålls i sin frånvaro och den mannen var uppenbarligen Moder Mothama Magid. En 22-årig asylsökande från Irak som sedan september bott på ett asylboende i Boliden. Han greps i går, torsdag.

Men är han rätt man? Varför bodde han öppet med sitt namn på dörren om han planerade terrordåd? Varför finns det inte, såvitt hittills bekant, någonting i hans Facebookflöde som talar för att han har haft kontakter med islamistiska grupper? Varför stack han inte redan på onsdagen när tidningarna började publicera bilder på honom och ange honom med namn?

Och framför allt – varför grep inte polisen honom innan hotnivån höjdes? Rimligen måste det väl ha funnits och finns kontakter mellan Säkerhetspolisen och Migrationsverket, så att man vet vilka som i alla fall är asylsökande och har en bostad i Sverige. Då hade det varit enklare att åka till Boliden och hämta honom till förhör utan att höja hotnivån. Efter ett dygns förhör med honom är han fortfarande ”bara” skäligen misstänkt för planering av terrordåd. Det är den lägsta misstankegraden.

Polisen vet mera. Säkerhetspolisen vet än mera. Eller ska vi säga – tror sig veta. Vi i den breda allmänheten vet inte mer än det som framkommer i olika media och det är i stort sett ingenting eftersom rapporteringen grundar sig på intervjuer med grannar och mer eller mindre rena spekulationer. Kanske har Säkerhetspolisen grund för sina misstankar. Kanske inte. Det kommer att visa sig.

Men jag tycker att frågorna är berättigade. Och vi kommer inte att få svar på dem i brådrasket. Polismyndigheterna yppar ingenting. Åklagaren säger bara hur starka eller svaga misstankarna är. Kanske är Mothama Magid en helt annan person än den som han utgett sig för att vara? Kanske är misstankarna mot honom välgrundade. Så småningom får vi – kanske – svaren på alla frågor som den höjda hotbilden och gripandet av Magid reser.

Nog om det. Det är sent och jag gläds mycket åt snöfallet i dag. Ja, inte när det snöade. Men nu, när snöfallet har upphört och det sakta blivit kallare, är det så vackert ute. Snön ligger tjock på grenar och tak och det är så stilla. Att titta ut är som att titta på ett stämningsfyllt julkort. Jag passar på att njuta och låta ögonen vila på det nu vita landskapet. Må nu snön ligga kvar.

Dagen har varit god med träning på morgonen. Jag har lämnat ett blodprov på hälsocentralen och jag har fått en fantastiskt välgörande massage av Lena Thall. Jag har handlat lite och så avslutades kvällen hos vännerna Janne och Ann-Sofie som bjöd på god mat och god och glad samvaro. Stunder som dessa och dagar som den i dag är av sådan karaktär att livet känns gott att leva.

I morgon kommer dottern hit. Det ska bli hur roligt som helst. Det är länge sedan vi sågs och gav oss tid att umgås. Jag ser verkligen fram emot det.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.