Konsekvensens dilemma

Träning, pyssel, välgörande massage hos Lena Thall och därefter tvätt, strykning och traditionella hushållsuppgifter inför helgen – ja, så har dagen varit. Jag betade av en hel del punkter på min att-göra-lista också, vilket känns bra. Att några punkter är kvar är helt i sin ordning.

I kvällens Skavlan tycker jag att det var mest intressant att lyssna på den franske journalisten Nicolas Hénin som suttit fängslad av IS i Syrien i tio månader och som överlevde fångenskapen. Sju av hans likaledes kidnappade medfångar mördades.

Han berörde ett intressant dilemma. Det händer ju tämligen ofta – ja, det är väl många gånger själva idén bakom en kidnappning – att pengar begärs för personen eller personerna ska släppas. Nicolas Hénin sa att han själv varit motståndare till att länder ska betala lösensummor för att få sina medborgare fria. Denna åsikt hade han intill dess att han själv blev kidnappad.

President Hollande i Frankrike har bedyrat att Frankrike inte betalade för att få honom fri. Så då är det kanske så. Men i Skavlans program ställde han frågan hur en regeringschef skulle reagera om hans eller hennes egna barn, ett eller flera, skulle kidnappas. Skulle de betala lösen eller skulle de låta bli?

Svaret på den frågan är nästan givet. Men om man tänker vidare så blir det väldigt intressant. Folk förväntar sig i allmänhet att ett land inte ska betala lösensummor för att få en tillfångatagen medborgare fri. Betalas lösen så göds brottsligheten och exempel har statuerats, vilket bäddar för fler kidnappningar och mer pengar till brottslingarna. OK, då betalar inte regeringschefen när NN blir kidnappad. Bara NN:s familj tycker att det är konstigt och märkligt och kallt agerat eftersom den inte får hem sin anhörig.

Men om regeringschefens barn blir kidnappat och sätts i förvar hos blodtörstiga brottslingar också i den situationen hävdar principen att inte betala – ens ur egen ficka – för att förhoppningsvis rädda livet på sin avkomma, hur skulle allmänheten då reagera?

Skulle den ställa sig upp och applådera principfastheten eller skulle den tycka att regeringschefen är en fullständigt avskyvärt kallhamrad människa som riskerar sina egna barn? Jag tror faktiskt att allmänheten skulle samlas bakom den senare uppfattningen – trots att den är inkonsekvent och i teorin ologisk.

Måtte inte någon hamna i en sådan situation och i ett sådant dilemma. Det är mest på det teoretiska planet som sådant kan diskuteras, men då och då ställs naturligtvis människor inför svåra valsituationer. Och då fattas beslut som är väl avvägda eller bara känslomässiga – men det är beslut – som i de ögonblick de fattas alltid är de rätta besluten.

Så tänker i alla fall jag och i det perspektivet finns det ingenting att ångra. Det låter som en klyscha och är naturligtvis en klyscha att det som är gjort är gjort. Det som är sagt är sagt. Men historien kan ingen ändra även om väldigt många ägnar stor kraft och mycket resurser på att försöka åtminstone retuschera den. Att göra den bättre för egen räkning eller för sin organisations eller företags räkning eller rent av för sin nations räkning.

Det du och jag kan påverka är vår egen historia och i viss mån vårt eget öde. Vilket jag försöker tänka på då och då. Varje beslut, stort eller litet, får konsekvenser som i sin tur är beroende av allt annat som händer runt omkring oss.

Nu har det börjat dra iväg med tankegångarna och allt med utgångspunkt från de tankar som infann sig av den franske journalistens uttalanden i Skavlans program. Det är bäst att jag slutar här och nu för i kväll.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.