Nya blockbildningar?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson omvaldes i dag på partiets landsdagar i Lund. Något annat var inte att vänta. Partiet njuter av att så gott som alla övriga partier – Vänsterpartiet och Centerpartiet är de partier som i stort sett står kvar vid sin invandringsliberala linje även om Centern gick med på sexpartiöverenskommelsen i oktober – anammat de hårdare regler för asylsökande som Sverigedemokraterna så länge har talat om och krävt.

Det innebär också att tuppkammen växer hos partiets företrädare. Jimmie Åkesson sa i sitt tal till partiets ombud att han nu tycker att det är dags att bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det är intressant även om den tanken inte har någon grund i dagens verklighet. Ser man till framtiden så finns naturligtvis den möjligheten. I våra grannländer ser vi hur partier med samma invandrarfientliga profil som Sverigedemokraterna plockats in i regeringarna. Så att det skulle hända i Sverige är alls inte någon utopi. Så långt har Jimmie Åkesson rätt.

Det som jag tycker kan vara tankekittlande är hur utvecklingen inte bara i Sverige utan även i Europa kan komma att förändra det politiska landskapet i Sverige. Den blockpolitik som vi känner sedan decennier tillbaka kan komma att brytas upp. När Åkesson talar om att bilda ett block med Moderaterna och Kristdemokraterna, så är jag helt övertygad om att den spontana tanken hos åtminstone Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna att ”då bildar vi också ett block”. Ett sådant tänkbart block kommer även att innehålla Miljöpartiet och får sitt stöd av Vänsterpartiet.

Nu är det ju inte säkert att Moderaterna och Kristdemokraterna nappar på Åkessons invit. I dagsläget avfärdas naturligtvis alla sådana tankegångar. Alliansbegreppet lever fortfarande trots att det i praktiken har upphört och partierna agerar självständigt utan tanke på att profileringen ska samordnas med de övriga. Jag tror att denna profilering kommer att dra iväg så pass mycket att det blir väldigt svårt att få till en gemensam politik för de gamla allianspartierna inför valet 2018.

Jan Björklund och Annie Lööf har förvisso erfarenhet av samarbete medan Anna Kinberg Batra ruvade i Reinfeldts skugga för att presentera en ny politik när hon väl stod i ljuset. Ebba Busch Thor är som partiledare för Kristdemokraterna av annat slag än Göran Hägglund, vars mjukare framtoning nog kändes mer i paritet med kristdemokraternas politik än vad dagens nästan hårdföra partiledare står för och för ut. Fortsätter den utvecklingen går det inte att få ihop alliansen igen till valet 2018 och inte därefter heller.

Därför tror jag att nya block kan bildas när den politiska plattformen bärs upp av väljarnas val av partier som inte ger något parti någon självklar plats som regeringsbärande parti.

Så kort uttryckt. Den inrikespolitiska scenen kommer att bjuda på många akter fram till nästa val. Dramatik kommer inte att saknas och det är möjligt att den dramatiken inte ligger alltför långt bort. Just nu pågår det en växande rörelse inom Miljöpartiet där medlemmar ska försöka få ihop en tillräckligt stark intern opinion mot partiledningen och regeringsföreträdarna så att Miljöpartiet hoppar av överenskommelsen i regeringen om väsentligt skärpta regler för flyktingar som söker sig till oss.

Skulle den kampanjen lyckas och partiledningen/statsråden inte lyssnar på kritiken – ja, då blir det väl en regeringskris. En sådan kan dyka upp redan under första halvåret nästa år.

Men som alltid – det är urlätt att spekulera om framtiden. Hur den blir vet vi inte förrän vi når den tid i framtiden som vi talar om. Nu talar vi om vad som kan hända inför och efter nästa val. Det är tänkt att det ska vara 2018. Men det kan faktiskt inträffa tidigare – om alla tänkbara och otänkbara faktorer samverkar och driver fram en sådan situation. Vi får försöka hänga med så gott det går och se vad som händer.

Dagen har varit god. Och det hoppas jag att morgondagen blir också

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.