Romson och Wallström

Det är många som tycker att det blivit ointressant att se på skidtävlingarna eftersom den norska dominansen är så stor. I dagens stafett i norska Lillehammar vann förstås de norska damerna överlägset. Och i herrstafetten tog tre norska lag de tre första platserna. Jag tycker att det är ganska fantastiskt. Hur i hela friden bär de sig åt? Hur mycket tränar de och hur tränar de? När börjar talangerna tas om hand? Varför kommer det sig att intresset för skidåkning är så stort i Norge och vad är det som motiverar så många unga människor att försaka i stort sett det mesta för att kunna träna så hårt under så lång tid för att bli så bra?

Vi har mycket att lära för att få en bredare elit och större konkurrens om platserna. För det är väl gissningsvis också konkurrensen om dessa platser som är drivande för träningsintensitet och skärpning av den mentala styrkan. En sådan styrka lär ju skidåkarna ha när de skoningslöst utsätter sig för timslånga träningar förmiddag och eftermiddag under uppbyggnadssäsongen.

Jag ska inte orda mer om det. I alla fall inte just nu, men att sitta och titta på Vinterstudion under helgerna är en bra sysselsättning för mig i alla fall. Även om det inte bygger upp min kondition på något sätt. Bättre är de för dem som sitter och kör testcykel under tiden som loppen pågår. Men det är en ordning som inte kommer att gälla i det här huset i alla fall.

I morgon drar klimatmötet i Paris igång med förhandlingar mellan ländernas miljöministrar. Där kommer Sverige och vår miljöminister Åsa Romson att ha en viktig roll. Hon har nämligen utsetts till en av två som ska leda förhandlingarna om hur klimatanpassningen ska gå till. Vi får väl hoppas på och tro att Åsa Romson, som ju är duktigt skolad i alla fall, klarar av det uppdraget. Och att hon inte i eventuell frustration över att det inte går som hon tror och vill, säger saker som snarare retar upp länder än för dem samman. Tålamod är inte, har jag förstått, hennes bästa gren.

Men för sakens skull och för att den framtida globala uppvärmningen ska stanna på högst två grader får vi väl alla hålla tummarna för att hon och hennes miljöministerkollega från Bolivia, som är den andra personen som ska leda förhandlingarna, verkligen klarar av jobbet att få ihop världens länder om en gemensam agenda och – inte minst – hur de klimatbefrämjande åtgärderna ska betalas.

Jag har också noterat att vår utrikesminister Margot Wallström än en gång har retat upp den israeliska regeringen. Det är nu inte svårt att göra det. I princip är väl det enda som behövs att man kritiserar Israel och de beslut som regeringen där tar för att man ska hamna i onåd.

Jag tycker kanske att ordvalet ”utomrättsliga avrättningar” kanske inte var det bästa. Båda parter i den näst intill permanenta konflikten mellan Israel och Palestina ägnar sig åt sådana. Det var många ord när Margot Wallström förklarade sig i SVT:s Agenda i kväll. Och jag tycker nog att hon klart borde ha stått fast vid sin åsikt att ena parten, Israel, alltid svarar på angrepp från palestinier på ett oproportionellt sätt. Det har varit så tydligt under alla år. Om Israels regering med premiärminister Benjamin Netanyahu blir arg och sur för det, så får han väl bli det.

Kvällen har också bjudit på ett styrelsemöte med Sunnanå SK. Så nu blir det några intensiva dagar framöver med skrivande åt olika håll samt en hel del annat som måste hinnas med innan veckan är slut. Det blir en lång göra-lista som ska betas av i lämpligt tempo. Förhoppningsvis. Det ska gå bra om jag skärper mig.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.