Lagrådet sågar

En god dag går mot sitt slut. Arbete, träning, betalning av räkningar, en smula shopping och så hämtning av våra vänner på flyget i kväll – vad mer kan man begära av en dag i december?

Kvällens nyhet är förstås att Lagrådet har sagt nej – ett kraftigt nej – till regeringens förslag att skärpa migrationspolitiken. Ja, ni vet det där att kräva id av resenärer med tåg och buss mot Sverige, möjligheter att stänga Öresundsbron och så vidare. Lag rådet anser att beredningen av lagförslaget har varit dålig, att flera remissinstanser saknas och att remisstiden varit extremt kort.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) så har regeringen sina skäl att skynda på lagen. Den allvarliga situationen kräver det och det mesta talar för att regeringen kommer att strunta i Lagrådets kritik. Även om det naturligtvis heter att man ska granska vad rådet säger och ta intryck av det.

Jag må säga att jag tycker att det är synnerligen drastiska förslag som regeringen har lagt fram. Möjligheter att stänga Öresundsbron – det är dramatiskt så det förslår och ger intryck av att antalet asylsökande är av sådan enorm storlek att vi är på väg att införa undantagstillstånd. Självklart är myndigheterna runt om i landet pressade. Men att situationen ska vara så katastrofal förstår jag inte riktigt. Jag är dessutom övertygad om att det kommer att ordna sig till det bästa i framtiden då problemen som finns och är så tydliga naturligtvis ska mötas positivt och med optimism i stället för att vi ska dra täcket över oss och tro att vi står på randen till ett stup.

Under den senaste veckan har ungefär 5 000 personer sökt asyl i Sverige. Det är en kraftig strypning av flödet från när det var som allra mest. Men migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att vi ”måste” komma ner till 1 000 personer i veckan.

Jo, jo – i dag presenterade den danska regeringen ett förslag om ännu hårdare lagar och det är bara en tidsfråga innan också Danmark inför gränskontroller. Undan för undan knuffas flyktingarna tillbaka. Tyskland kommer i år att ha tagit emot över en miljon asylsökande och även där börjar opinionen tycka att det är för mycket folk som sökt sig till landet.

Om det är möjligt så ska jag försöka skriva lite tidigare på dagarna. Nu blir det halvt stressigt. I morgon finns det en full lista på vad som ska göras, men först ska jag till doktorn – eller rättare sagt röntgen – för en uppföljningskontroll. Vi får väl tro att den avlöper väl.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.