Hockey, Trump och lite annat

Vi såg några Davos-fans på stan i dag. De stod och tog tog ut pengar vid Handelsbankens bankomat. Just nu är de säkert väldigt glada eftersom Davos vann CHL-matchen mot SAIK i kväll. Så det blir nog en glad och trevlig hemresa både för laget och för fansen. Redan i går när jag var och hämtade våra vänner på flygplatsen stod där ett plan från Helvetic airways på plattan. Laget hade kommit till Skellefteå väl ett dygn före matchen för att kunna träna lätt i dag. Nu är SAIK utslaget från CHL och om det finns någon reell ambition att vinna även CHL så får nog SAIK bjuda till lite mer. Även om man hamnat i en svacka efter den fina segersviten, som bröts med bortaförlusten mot Frölunda härförleden. Skulle inte bli förvånad om det blir förlust i nästa SHL-match också.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har nu gjort bort sig riktigt, riktigt ordentligt. Trump har ju tidigare under sin kampanj svarat för häpnadsväckande uttalanden som i sin grund har att göra med ren och skär främlingsfientlighet. Det senaste uttalandet är att han föreslår övervakning av moskéerna i USA samt att vägra muslimer inresa till landet. Trots stark kritik står han fast vid sin åsikt.

Jag tycker det är rent fascistiskt. Och jag tycker att det är rent skrämmande att han har så många jublande anhängare och faktiskt med god marginal leder kampen om att bli den presidentkandidat som det republikanska partiet ska utse. Måtte det inte – för USA:s och världens bästa – inte hända att den mannen vinner presidentvalet i november nästa år. Det känns som att vad som helst kan hända då och med det menar jag att det inte bli något av godo som händer.

Jag har också noterat att regeringen backar från förslaget som siktade på att ge regeringen möjligheter att i extrema lägen stänga Öresundsbron. Lagrådet var ju i går ytterligt kritisk till bland annat den delen i regeringens senaste förslag att skärpa kraven för asylinvandring. Regeringen gör rätt i detta. Läget är inte så dramatiskt med den nu avtagande strömmen av asylsökande att det skulle motivera att stänga bron.

Jag vet faktiskt inte vad som skulle motivera att den svenska regeringen skulle kunna stänga bron, men om så skulle krävas är det förmodligen något mycket, mycket mer allvarligt och då skulle läget vara av sådan natur att regeringen fullständigt kan strunta i om det finns någon lag som ger den möjlighet att stänga bron eller inte. I ett sådant extremt läge är det bara att inte släppa någon djävul över bron, likt Sven Duva i Johan Ludvig Runebergs Fänrik Ståls sägner.

Nu har också det första tåget gått genom Hallandsåsen. Efter 23 år är det projektet nu äntligen klart med ett dubbelspår som ger – var det 13 eller 16 minuter – i tidsvinst. Hur många miljarder projektet har kostat vet jag inte och hur mycket bekymmer för lantbrukare och andra på Hallandsåsen vet jag inte heller mycket mer om än att många fortfarande har stora bekymmer.

Därmed är ännu en järnvägssträcka avklarad i södra Sverige. Nu väntar alla på Ostlänken, medan vi här uppe i norr suktar och längtar efter Norrbotniabanan. När den nu kan komma att byggas.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.