Klimatavtalet klart!

Så har historia skapats i dag. Med det menar jag inte att Skellefteå AIK slog Örebro borta i SHL-matchen med 2–3. Utan mer det faktum att klimattoppmötet kunde avslutas med att det nu finns ett accepterat avtal mellan världens alla länder om att jordens uppvärmning ska begränsas till långt under två grader med siktet inställt på maximalt 1,5 grads uppvärmning 2050. Det är varken mer eller mindre ett historiskt avtal som undertecknats.

Alla är naturligtvis inte nöjda och alla har verkligen inte fått vad de egentligen vill. Det viktiga är att avtalet har accepterats och att det bygger på vad de enskilda länderna har förbundit sig att göra för att begränsa utsläppen som bidrar till uppvärmningen. När varje land tar sina respektive steg, så kommer de att upptäcka att omställningen är möjlig utan att den tillväxt som alla strävar efter minskar. Förmodligen är det precis tvärtom att länderna undan för undan vinner mer på att agera mer långsiktigt, vilket jag varit inne på tidigare.

Väldigt viktigt är det också att det ska ske uppföljningar vart femte år, för att på det sättet både kolla hur långt man kommit i arbetet och fortsätta utöva en press på länderna att fortsätta arbetet. Jag tror att det kommer att bli bra och det är en fantastisk framgång att avtalet faktiskt har kommit på plats och att alla med på det. Tänk om den enigheten också kunde skapas när det gäller andra frågor som nu i stället orsakar konflikter och krig. Och tänk om världen kunde enas om hur fattigdomen fortare än vad som är fallet nu kan utrotas, hur sjukdomar som drabbar 100-tals miljoner människor kan bekämpas och utrotas och hur vi ska kunna ge alla flickor och pojkar en bra och grundläggande utbildning.

Det finns så mycket som borde göras. Men att man nu kommit överens om att försöka rädda planeten från att förstöras – en förstörelse som framför allt drabbar våra barn och barnbarn och än senare generationer – är bra. Det gör att min nattsömn säkert blir bra i natt. Äntligen någonting i världen som är väldigt positivt – för oss alla.

Positivt och jättekul är också att vi just nu är hos dotter Moa. Vi har ju daglig kontakt, men att sitta ner och prata om än det ena och än det andra ansikte mot ansikte är något helt annat. Det är så givande. Och jag skulle önska att den tiden för umgänge vore mycket längre, men det är ju inte riktigt så det fungerar här i livet.

Att köra ner hit gick lätt. Skitigt på E4 när saltbilarna är ute. Mörkt eftersom det inte finns någon snö. Men allt gick bra. Och som vanligt var det priskrig på bensinen i Härnösand. Det är alltid lika kul att notera och varje gång blir det några liter i tanken, eftersom man gärna vill passa på att tjäna några kronor. Kronor som man i och för sig slarvar bort på annat. Exempelvis på att köpa något käk på macken.

Det är väl så en förtjänst äts upp…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.